Yerli VLP koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı

13.08.2021
80
Yerli VLP koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı

Yerli VLP koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı Türk bilim insanları tarafından VLP yöntemiyle geliştirilen koronavirüs aşısının 26 Haziranda başlayan Faz 2 çalışmaları tamamlandı. Faz 3 aşamasının Eylülde başlaması planlanıyor.

Türk bilim insanları tarafından VLP yöntemiyle geliştirilen koronavirüs aşısının Faz 2 çalışmaları tamamlandı. VLP aşısının Faz 2 denemeleri süresince herhangi bir yan etki veya olumsuzluk gözlemlenmedi. Aşının Faz 3 çalışmalarının Eylül ayında başlaması planlanıyor.

VLP aşıların içindeki virüs benzeri parçacıklar, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak bir biçimde taklit ediyor. Vücut, hastalık oluşmadan virüse karşı bağışıklık oluşturuyor.

Dünyada klinik aşamamasında 5 farklı VLP aşı adayı var. Henüz kullanım onayı alan olmadı. Türkiye’nin geliştirdiği VLP aşısı, kullanıma sunulduğunda dünyada ilk olabilir. Yerli VLP aşısı, diğer adaylardan farklı olarak virüsün 4 yapısal proteinini aşı antijeni olarak kullanılıyor. Bu özelliği sayesinde virüse karşı çok daha etkili bir bağışıklık sağlayacağı öngörülüyor.

Yerli VLP aşısı, ODTÜden Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden İhsan Gürsel çiftinin ortak projesi olarak geliştirildi. TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında devlet desteğiyle klinik çalışmaları yürütülüyor.

Aşının Faz 1 klinik çalışmalarına 27 Mart 2021de başlandı. Faz 1e 36 gönüllü katıldı. 26 Haziranda 349 gönüllü ile birlikte Faz 2ye geçildi. Faz 2 aşılamaları 8 Ağustosta tamamlandı. Faz 3 aşamasında binlerce gönüllü üzerinde denemeler yapılacak.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.