Yakın görüş probleminin çözümü: Akıllı mercek

31.10.2018
74
Yakın görüş probleminin çözümü: Akıllı mercek

Akıllı mercek günümüz teknolojisi sayesinde hayatımıza girmeye başladı. Konuyla ilgili Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar; kişilerde yakın görüş problemlerine dair merak edilenleri cevapladı.

Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar ; kişiler de yakın görüş problemlerine dair merak edilenleri cevapladı.

Yakın görüş sorununu tanımlar mısınız?

Kırk yaşımızdan sonra gözümüzün içindeki lens elastikiyetini kaybediyor ve yakına bakarken odaklama yapamıyor. Kırk yaştan sonra yakını görememeye “presbiyopi” adını veriyoruz.

Gözlük ya da kontak lens kullanmak istemeyen kişiler için tedavide ne tür yöntemler devreye giriyor?

Gözlük ya da lens takmak istemeyenler, yakın görüşlerini düzeltmek üzere trifokal göziçi mercek tedavisi olabilirler. Trifokal göziçi mercekler “akıllı mercek” diye de anılıyor.

Akıllı mercek taktıranlarda ilerde katarakt olabiliyor mu?

Katarakt, gözümüzün içindeki lensin şeffaflığını yitirmesidir. Akılı mercek ameliyatında kişinin kendi lensini alıp, yerine yapay bir lens koymuş oluyoruz. Böylece kişinin ilerde katarakt olma ihtimalini de ortadan kaldırmış oluyoruz.

Herkes trifokal göziçi mercek ameliyatı olabilir mi?

Kırk yaşını aşmış olup, hem uzak hem yakın gözlüğü takanlar bu ameliyat için adaydır. Ancak trifokal göziçi mercek ameliyatı öncesi detaylı göz tetkikleri yapılıyor. Bu tetkikler sonucunda gözün trifokal mercek takılmasına uygunluğu belirleniyor. Bu ölçümler yaklaşık 1-1.5 saat kadar sürüyor.

Ne tür tetkikler yapılıyor?

Yapılan ölçümler şunlar:

-Bilgisayarlı göz numarası ölçümü
-Gözlüklü ve gözlüksüz görme seviyesinin tespiti
-Göz numaralarının tespiti
-Biyomikroskopi: Gözün mikroskopla muayenesi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.