Topa kafa atmak tehlikeli mi? Beyin hücrelerini tek tek

18.11.2020
81
Topa kafa atmak tehlikeli mi? Beyin hücrelerini tek tek

Özellikle futbol maçlarında sıkça gördüğümüz karelerden olan topa kafa atmanın yani kafaya alınan darbenin beyine verdiği zararları biliyor musunuz? “Futbolcuların demans ve fıtık olma riski artıyor. Karate ve boks gibi sporlar da boyun ve beyinde hasara yol açabiliyor” diyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr. Ahmet İnanır, topa kafa atmanın yasaklanması gerektiğini belirterek kafaya alınan darbelerin yaratacağı sorunlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu

Topa kafa atmak tehlikeli mi? Ne gibi sorunlara neden olabilir?
Futbolcuların kafasıyla vurduğu toplar sıklıkla yaklaşık olarak saatte 90 kilometre hızla kafaya çarpar. Birçok defa tekrarlayan beyin sarsıntıları, uzun yıllar içinde kalıcı hafıza kayıpları ile kendini gösteren ve beyin hücrelerinde bozulmaya neden olan kronik travmatik ensefalopati adı verilen beyin hastalığına neden olabilir. Bu nedenle ABDde özellikle çocukların topa kafa ile vurmaları yasaklanmıştır.

Ayrıca Alzheimer Hastalığı, ALS ve benzeri motor nöron hastalığı, Parkinson hastalığı görülme riskini artırır. Buradan Bu hastalığa neden olur anlamı çıkmasın; bu sözler Çıkmasına bir katkı sunar şeklinde anlaşılmalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.