Sigara, Kovid-19 ile enfekte hücre sayısını üçe katlıyor!

20.11.2020
71
Sigara, Kovid-19 ile enfekte hücre sayısını üçe katlıyor!

ABDdeki California Üniversitesinde yapılan bir araştırma, sigara içmenin bağışıklık sistemini zayıflatarak 3 kat daha fazla hücrenin koronavirüs ile enfekte olmasına neden olduğunu ortaya koydu. Araştırma ekibinden Dr. Brigitte Gomperts Solunum yollarını bir kaleyi koruyan yüksek duvarlar gibi düşünürseniz sigara içmek, bu duvarlarda delikler açmaya benzer diye konuştu

California Üniversitesinden (UCLA) bilim insanlarının laboratuvar ortamında insan kök hücrelerinden yapılan solunum yolu modelleri üzerinde yürüttüğü çalışma, sigaranın, interferon adı verilen kilit öneme sahip bağışıklık sistemi moleküllerinin düzgün çalışmasını engellediğini ortaya koydu.

Çalışmada sigaranın, virüsle enfekte hücre sayısının üçe katlanmasına neden olduğu görüldü.

Bu, kale duvarlarında delik açmaya benziyor
Araştırma ekibinden Dr. Brigitte Gomperts, Solunum yollarını bir kaleyi koruyan yüksek duvarlar gibi düşünürseniz sigara içmek, bu duvarlarda delikler açmaya benzer.

Sigara doğal savunmayı azaltır ve virüsün yerleşmesine izin verir” değerlendirmesini yaptı.

İnterferonların, enfekte hücrelere, istilacı patojene saldıracak proteinler üretmesini söylediği ve enfekte olmayan hücrelere virüse hazırlıklı olmaları uyarısında bulunduğu ifade ediliyor.

Sigaranın Kovid-19’a etkisi konusunda çelişkili haberler çıkmış, bazı araştırmaların sigaranın riski azalttığını gösterdiği ileri sürülmüştü.

Yeşilay’ın “Sigara Kullanım Alışkanlıkları ve Bırakma Eğilimi Araştırması” Kovid-19 salgınının sigarayı bırakma motivasyonunu artırdığını ve son 6 ayda her 10 kişiden 1’inin salgın nedeniyle sigarayı bıraktığını ortaya koymuştu.
İLGİLİ PEMBENAR GALERİLERİ
Sıradaki Galeri
Ekmeğin, yufkanın içine zehir katıyorlar! Eğer tadı ekşiyse.
Pandemi döneminde kasları güçlendirerek korumanın 5 yolu
Estetik uzmanı uyardı: Kalıcı botoks ve dolgudan uzak durun
Gripsavar çorba olarak biliniyor! Beyran çorbası tarifi ve yapımı
Omurga fıtıkları için ameliyat tek çözüm mü? – Hangi durumlarda fıtık ameliyatı gerekir?
Omurgada bulunan disklerin dış zarlarının yırtılması sonucu, içerisinde yer alan çekirdek yapısının diskin dışarısına çıkmasına “fıtık” denir. Omurgamızda, her seviyede bu yaralanma oluşabilir ancak vakaların sıklığı bel ve boyun omurga eklemlerinde en sık görülendir. Peki, her fıtık vakası ameliyat ile mi tedavi edilmeli? Bu sorunun cevabını Uzman Fizyoterapist Altan Yalım verdi

Uzman Fizyoterapist Altan Yalım “Fıtıklaşan disk, ya her iki yanında bulunan sinir köklerine ya da omuriliğe baskı yapar ve genel belirtiler bu baskının olduğu tarafta daha yoğun olarak görülür.

Fıtık belirtileri nelerdir?
Bu belirtilere değinecek olursak bel ya da boyun bölgesinde genel ağrı ve hareket güçlüğü, baskının olduğu tarafta yukarıdan aşağıya doğru yer değiştiren ağrı, bacakta ya da kolda uyuşma, ciddi baskılarda genellikle parmaklarda veya ayak bileğinde kuvvet kaybı ve üriner sistemde kontrol azalması gibi belirtiler gözlenebilir.

Peki, her fıtık vakası ameliyatla mı tedavi edilir? İstatistiksel olarak fıtık olgularının sadece yüzde 2’si operasyona gidiyor, diğer yüzde 98 ise istirahat, ilaç ve fizik tedavi ile iyileşiyor” dedi.

Fıtık ameliyatı hangi aşamada yapılmalı?
Fıtık tedavisinde ameliyata karar verirken oluşan belirtiler hakkında bilgiler veren Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, konuşmasına şöyle devam etti:

Kolda ya da bacakta ciddi uyuşma, parmaklarda ya da ayak bileğinde kuvvet kaybı, elin ya da bacağın bir bölgesinde oluşan his kaybı, mesanede ya da bağırsak yapısında kontrol azalması gibi belirtilerin 6 haftadan fazla sürmesi, ilaçlar ve fizik tedaviye cevap vermemesi gibi durumlarda, fıtığın baskı yaptığı sinir kökünün elektriksel aktivitesinin risk altında olduğu bilinmelidir.

Bu durumun kalıcı hasara yol açmaması için acilen o baskının ortadan kaldırılması gerekiyor. Operasyon, çok korkulacak bir şey değildir.

Hastalar, genellikle 24 saat sonra evlerine gidebilirler ve yaklaşık 4-6 hafta aralığında günlük yaşamlarına dönecek duruma gelebilirler.

Fıtık tedavisinde önemli olan, tedavi sıralamasını iyi yapmak ve mümkün olduğunca mucize tedavilerden uzak durmaktır.

Fıtıklaşmış disk eski haline döner mi?
Fıtıklaşmış disk yapısını, tekrar eski haline döndürecek bir yöntem hali hazırda tıp literatüründe de yer almaz.

Nitekim omurga kaslarının kuvvetli ve esnek olması, omurga sağlığının olmazsa olmazıdır” diye konuştu.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.