Günde 100 telin üzerinde saç dökülmelerinde tedbir kural

07.07.2021
64
Günde 100 telin üzerinde saç dökülmelerinde tedbir kural

Günde 100 telin üzerinde saç dökülmelerinde tedbir kural İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, bir insanoğlunun başlangıcında averaj 100-120 bin saç teli bulunduğunu belirterek, “Günlük 80-100 tele kadar dökülmeyi olağan olarak kabul ederiz. Bir günlük dökülme 100 teli geçiyorsa o zaman burada mühim bir saç dökülmesi başlamış anlama gelir. O açıdan kesinlikle bir dermatoloğa görünmesini tavsiye ederiz.” dedi. Genel olarak bakıldığında erkeklerde daha fazlaca saç dökülmesi bulunduğunu lakin bayanların kozmetik açıdan bu durumu daha faza problem olarak gördüğünü lisana getiren Kutlubay, Türkiyede batıda saç dökülmesinin daha çok önem arz ettiğini söylemiş oldu.

Erkeklerde daha fazlaca kellik görülüyor

Kutlubay, “Meydana getirilen emekler göstermiştir ki 30 yaşlarında olan bayanlarımızın yüzde 30u saç dökülmesi problemi yaşıyor. 50 yaşlarında olan bayanlarımızda bu oran birazcık artarak yüzde 50lere kadar ulaşıyor. Yaş ilerledikçe bu oran yüzde 70lere kadar varabiliyor. Bunun da sebebi aslına bakarsak 50 yaşından itibaren menopoza bağlı hormonal istikrarın değişmesi ve hormonların azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmesi. 30 yaşındaki adamların ortalama yüzde 12sinde saç dökülmesi var. Fakat yine 50-60 yaşına yanlışsız bu oran yüzde 40lara kadar yaklaşıyor.” diye konuştu.

Doç. Dr. Kutlubay, dünya genelinde beyaz ırkın daha fazlaca saç dökülmesi problemi yaşadığını, probleminin en kıymetli sebebinin genetik faktörler bulunduğunu belirterek, şu detayları verdi: “Adam tipi kellik yalnızca erkeklerde görülmez, bayanlarda da görülür fakat bayanlarda hiçbir zaman için erkekteki kadar ağır bir dökülme, tam bir kellik meydana gelmediğinden dolayı, onlarda daha fazlaca saçlarda incelme, seyrelme üslubunda karşımıza çıkar. Erkeklerde bilhassa yan bölgeler hariç tüm zirve bölgesinde görülür ya da saç çizgisi alın bölgesinden geriye yanlışsız çekilir. Saç telleri incelir, saçlarda kısalma ve incelme meydana gelir ve zaman içinde incelen ve kısalan tüyler dökülerek aslına bakarsak kökler ölür. Köklerde zaman içinde rastgele bir canlılık kalmaz. Bir başta averaj 100-120 bin civarında saç teli vardır ve averaj bizim kitabi bilgilerimiz günlük 80-100 tele kadar dökülmeyi olağan olarak kabul ederiz. Bir günlük dökülme 100 teli geçiyorsa o zaman burada mühim bir saç dökülmesi başlamış anlama gelir. O açıdan kesinlikle bir dermatoloğa görünmesini tavsiye ederiz.”

Saç dökülmesine karşı nizamlı uyku uyarısı

Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, saç dökülmesinde genetik yatkınlığın yanı sıra demir, çinko suretiyle vitamin eksiklikleri, guatr problemi, bayanlarda bilhassa hormonal bozukluklar, saç kıran ile gerilim suretiyle durumların da tesirli olabildiğini söyledi. Çevresel faktörlerle yaşam kurallarının, hakikat ve istikrarlı beslenme ile sistemli uykunun da hem yaşam hem de saç standardını artırdığını, yanlış beslenme, sistemsiz uyku suretiyle durumların da saç dökülmesini tetiklediğini lisana getiren Kutlubay, son vakitlerde daha fazlaca karşılaştıkları değişik bir dökülme tipinin de gebelik sonrası emziren annelerde görüldüğünü bahsetti.

Doğum sonrası üçüncü, dördüncü aylardan itibaren ağır bir dökülmenin meydana gelebileceğini, bu üslup dökülmenin Kovid-19’da da gördüğünü aktaran Kutlubay, “Kovid-19da da benzeri bir düzenekle meydana geliyor. Doğum, ameliyat, şiddetli bir enfeksiyon ya da hastalık, kovid suretiyle bedenin direncini düşüren bir enfeksiyon geçirdiğinizde, varsayımı vakadan 2 ay sonrasında şiddetli bir dökülme meydana geliyor. Onun da sebebi, gelişme fazı dediğimiz saçın bir fazı vardır. Gelişme fazı kısalıyor. Gelişme fazı kısalınca saç telleri dökülme fazına daha acele geçiyor. Otomatikman dökülen saçlar artıyor. Bu süreç değişik çalışmalara nazaran değişiyor fakat averaj, iddiası 3 ay civarında devam ediyor.” diye konuştu.

“Doğru teşhis, yanlışsız tedaviyi bununla beraber getirir”

Saç dökülmesinin tedavisinde fazlaca değişik formüllerin bulunduğunu lisana getiren Kutlubay, “Doğru teşhis, gerçek tedaviyi bununla beraber getirir. Kısaca genetik bir dökülme mi, bir vitamin eksikliği ya da hormonal bir bozukluğa bağlı meydana gelen bir dökülme mi ya da öteki bir hasara bağlı meydana gelen bir dökülme mi bir kez bunun adını koymak lazım.” diye konuştu.

Doç. Dr. Kutlubay, tedavide ağızdan alınan bazı bitkisel tedavileri, saç mezoterapisi, PRP, kök hücre tedavisi suretiyle formüllerin kullanıldığını anlatarak, şu şekilde devam etti: “Vitaminlerin içinde minoxidil dediğimiz bir hususumuz var. Minoxidili karıştıracak kokteyller enjekte ederiz. Burada aslına bakarsak tedavide ana silahımız minoxidil dediğimiz hem Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin hem de Esenlik Bakanlığımızın onayladığı ilaç statüsünde saça sürülen topikal bir spreydir. Bunun özelliği de saçın gelişme fazını uzatır. Kan damarlarında genişleme yaparak saçın daha kafi beslenmesini, kalitesinin artmasını sağlar. Lakin natürel uzun mühlet kullanmak gerekiyor. Bu türlü 1-2 aylık tedaviyi de tahminen birkaç senelik bir tedavi etmekte yarar var minoxidille. Bu açıdan da kesinlikle hasta saç dökülmesi olduğu zaman kesinlikle bir dermatoloğa başvursun. Dermatolog uygun tanıyı koysun. Esasen dermatolog minoxidili hangi aralıklarla, hangi sürede, ne kadar kullanılacağına karar verecektir.”

Kovid-19 geçirenlerde saç dökülmesi ortaya çıkıyor

Kutlubay, Kovid-19un birinci vakitlerinde da saç dökülmesi bulunduğunu lakin diğer emareler kadar karşılarına çıkmadığını, son 8 ay içinde kovid geçirip de saç dökülmesiyle gelen hastaların sayısının epey arttığını tabir ederek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Saç dökülmesi de şu anda kovidin emarelerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Yurt dışından bir, iki küçük gösterim da çıkmaya başladı. Onlarda da bakıyoruz kovid geçirenlerin neredeyse yüzde 25inde saç dökülmesi ortaya çıkıyor. Biz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Kısmı olarak bir çalışmaya imza attık. Şu anda çalışmanın bilgilerini topluyoruz. 1000den fazla kovid hastasının taradık, yakında onu yurt haricinde uygun bir mecmuada yayınlayacağız. Birinci datalar elimize gelmeye başladı. Yüzde 25-30 civarında kovid geçenlerde saç dökülmesi karşımıza çıkıyor sadece kiminde azca günde 80-100 tel, kiminde 150-200 teli bulabiliyor. Fakat işin âlâ tarafı şu, kovidden dolayı meydana gelen bu dökülme averaj 3-4 ay kadar devam ediyor, 3-4 ay sonrasında dökülen saçların hepsi tekrardan çıkmaya başlıyor. O açıdan âlâ fakat bu süreci kısaltmak kişinin ve dermatoloğunun elinde.”

Kaynak: KadinveKadin

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.