Folik asit nedir? Folik asit hangi durumlarda gereklidir?

31.10.2018
69
Folik asit nedir? Folik asit hangi durumlarda gereklidir?

Folik asit vücut için gerekli olan önemli bir vitamindir. Eksikliği durumunda farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki Folik asit kimlerde ve neden kullanılmalıdır?

Meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar folat bakımından zengindir. Folik asitin eksikliği söz konusuysa doktor tavsiyesiyle folik asit hapları kullanılmaktadır.

FOLİK ASİT NEDİR?

Vücudun tüm biyolojik olaylarında yer alan DNA ve kan hücrelerinden alyuvar oluşumu, aminoasit metabolizması, hücre büyüme ve yenilenmesi, kas yapılması için dışarıdan vücuda alınması gereken önemli bir B grubu vitaminidir. Bağışıklık sistemin güçlenmesinde ve çalışmasında gereklidir. Işık ve oksidasyona duyarlıdır.

FOLİK ASİT NE İÇİN KULLANILIR?

Folik asit, bebek gelişimi için çok önemli olup, vücutta protein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini eksiksiz yerine getirmesi gibi işlevlerde bulunur.

Fetal büyüme ve gelişme, hızlı hücre bölünmesi ile karakterize bir dönemdir. DNA ve RNA üretimindeki kritik rolü nedeniyle, bu dönemde yeterli folik asit alımı son derece önemlidir.

Yapılan araştırmalar, hamilelikte yeterli miktarda folik asit alımının bebekte merkezi sinir sistemi anomalilerinin (sakatlıklar) görülme olasılığını anlamlı ölçüde azalttığını göstermektedir. Nöral tüp defekti adı verilen bu merkezi sinir sistemi anomalileri, değişik şekillerde ve derecelerde görülebilir. En basit formu olan spinabifida da omurgada küçük bir açıklık varken, en ileri form olan anensefalide bebeğin kafatası ve beyni gelişmez.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.