En dirençli hastalıklardan biri de tırnak mantarı çıktı

26.11.2020
63
En dirençli hastalıklardan biri de tırnak mantarı çıktı

En dirençli hastalıklardan biri de tırnak mantarı çıktı – Tırnak mantarı neden geçmez? İnternette pek çok kişi “Tırnak mantarına ne iyi gelir?” sorusunun cevabını arıyor. Oysa tırnak mantarı yani tıptaki adıyla onikomikoz, ilaca ve tedaviye en dirençli cilt hastalıklarından biri olarak belirtiliyor. Üstelik tırnak mantarı sadece sıkı ayakkabı giyen, ayakları çok terleyen, diyabet ve dolaşım sorunu olanlarda değil, ayaklarına fazla yüklenen atletler, dansçılar ve işçiler de görülüyor. Tırnak mantarının nasıl bir hastalık olduğunu ve tırnak mantarından korunmak için yapılması gerekenleri, Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan anlattı

Aşırı terleme, uzun süre kapalı ayakkabı giyme, hamam sauna gibi nemli ve sıcak ortamların tırnak mantarına neden olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, sıklıkla ayak tırnaklarında ve en fazla da baş veya serçe parmakta görüldüğünü söyledi.

Tırnak mantarı bulaşıcı mıdır?
Hastalığın bulaşıcı olduğunu vurgulayan Dr. Erdoğan, aile bireyleri arasında ortak terlik kullanımı, tırnak makası, duş, banyo, hamam ve yüzme havuzu gibi nemli ortamlardan geçtiğini belirtti.

Tırnak mantarı daha çok kimlerde görülür?
Dr. Erdoğan, 65 yaş üzeri kişilerle diyabet (şeker), dolaşım sorunu (venöz ülser), bağışıklık yetersizliği (AIDS/HIV enfeksiyonu) ve ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlarda sıklıkla görülen hastalığın ayrıca abdestten sonra ayak parmak aralarını kurulamayanlar, ayakları çok terleyenler, atletler ve dansçılar gibi ayaklarına fazla yüklenenler ile iş saatlerinde uzun süre çizme giymek zorunda kalan işçilerde sıkça görüldüğünü açıkladı.

Tırnak mantarı belirtileri nelerdir?
Tırnak mantarında, tırnakta sarı-kahverengi renk değişikliği, kalınlaşma, tırnakta kolay kırılma gibi temel belirtiler olduğunu kaydeden Dr. Erdoğan, “Hastalıkta tırnak çevresi normaldir ancak tırnak yapısı bozulmuştur.

Kişide herhangi bir rahatsızlık oluşturmadığı için tedaviye genellikle ihtiyaç duyulmaz ve hastalık tırnaklar arasında giderek yayılır.

Zamanla tırnak kalınlaşıp ağrı vermeye başladıkça ayakkabı, terlik giymede ve hareket etmede zorluk oluşur” dedi.

Sıkı ayakkabı giyme, futbol oynama veya tırnak batması gibi travmalar sonrası ikinci bir enfeksiyon kapma riskinin arttığını da vurgulayan Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tırnakta dolama meydana gelebilir!
“Tırnak çevresinde yaşayan mikropların ciltte enfeksiyon yapması için tırnak mantarı adeta giriş noktası oluşturur. Sıklıkla dolama denen tırnak çevresi enfeksiyonu tabloya eklenir.

Dolama durumunda tırnak kıvrımındaki deri şiş, kırmızı ve şiddetli ağrılıdır. Bu iltihabi durum tırnağı yatağından kaldırarak ağrıya sebep olur. Bu durumda mantar tedavisine ek olarak antibiyotik kullanımı da gerekir.”
10Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir
Tırnak mantarı nasıl tedavi edilir?
Tırnak mantarının tedaviye en dirençli cilt hastalıklarından biri olduğunu vurgulayan Dr. Erdoğan, “Hap, krem ve tırnak losyonu tedavileri 3-12 ay kullanılır. Hastalıklı tırnakların törpülenmesi tedavi etkinliğini artırır.

İlaç kullanması uygun olmayan hastalarda NdYAG lazer tedavisi ile mantar tedavisi de yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Tırnak mantarından korunmak için bunları yapın!
Tırnak mantarından korunmak için bazı önlemlere dikkat çeken Dr. Erdoğan, şunları söyledi:

“Pamuklu çoraplar kullanmak, çorabın her gün değiştirilmesi, ayakların temiz ve kuru olması, kişisel terlik kullanılması, tırnakların parmak ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesilmesi, manikür ve pedikür yaptırırken kişisel aletlerin kullanılması, sivri burunlu olmayan rahat ayakkabılar seçilmesi, ev içinde kullanılan havluların kişiye özel olması ve sentetik materyalden yapılmış ayakkabı kullanılmaması, hastalığı önleyici tedbirlerdir.”

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.