Bipolar belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk tedavisi nasıl olur?

31.10.2018
82
Bipolar belirtileri nelerdir? Bipolar bozukluk tedavisi nasıl olur?

Bipolar bozukluk psikolojik bir hastalıktır. Kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen Bipolar bozukluk istenmeyen duygu karmaşasının yaşanmasına neden olur. Peki bipolar belirtileri nelerdir?

Bipolar belirtilerinin neler olduğu ve tedavisine ilişkin bilgileri haberimizde derledik. İnsan psikolojisini büyük anlamda olumsuz etkileyen bipolar bozukluk nedir?

BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?

Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve/veya mani, hipomani, ve/veya karışık durumlar geçirdiği duygudurum bozuklukları sınıfını kapsayan tanısal kategoridir. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşadığı, bu bağlamda Bipolar Bozukluk ya da Manik Atak olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır.

BİPOLAR BOZUKLUK BELİTİLERİ

-Ümitsiz, üzgün ve hissetme
-Huzursuzluk
-Zevk alamama
-Şiddetli enerji kaybı, durgunluk
-Fiziksel ve mental yetilerde ağırlaşma
-Karar vermekte ve odaklanmakta güçlük
-İştah ve kilo değişiklikleri
-Uyku problemleri
-Odaklanmakta güçlük, hafıza problemleri
-Tedaviye cevap vermeyen fiziksel ağrılar, sindirim sorunları
-Suçluluk, değersizlik düşünceleri
-Ölüm, intihar düşünceleri

BİPOLAR BOZUKLUK TEDAVİSİ

Hastanın kendi kendini yönetmesini sağlamak ve hastaya şahsi sorumluluk yüklemek, sanıldığından daha etkili olabilir. Bipolar bozuklukları olan insanlar bunun için bir psikoterapiye başlarlar. Çoğunlukla bu psikoterapiler ilaçla da desteklenir. Bununla, bir bipolar hastalık dönemine ait güncel rahatsızlıkların dindirilmesi ve geleceğe yönelik olarak önlenmesi hedeflenir. İlaçlar, tekrar eden bipolar epizotları tamamen önleyemese bile hafifletir veya bir sonraki epizota kadar olan süreyi uzatır.

Psikoterapi yöntemleri çok etkili olarak bilinirler. Bu durum özellikle, hastanın kişisel sorunları ve güçlü yönleri dikkate alınıp, hasta yakınları terapiye dahil edildiğinde geçerli olur. Hastanın onay vermesi şartıyla, bunun mümkün olduğunca henüz terapinin başında gerçekleşmesi gerekir. Uygun bir terapiye başlanabilmesi için çoğunlukla ilaç tedavisiyle psikoterapi tedavisinin bileşiminin uygulanması gerekli ve anlamlı olur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.