Yeniyılda Sigarayı Bırakın!

30.12.2009
84
Yeniyılda Sigarayı Bırakın!
Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, yeni yılın sigarayı bırakmak için ideal bir fırsat sunduğunu bildirdi

Çuhadaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde sigaranın en çok ölüme neden olan bağımlılıkların başında geldiğini vurguladı.

Aynı zamanda sigaranın kurtulması en zor bağımlılıklardan biri olduğunu da kaydeden Çuhadaroğlu, sosyal faktörlerin yanı sıra sigarayla birlikte alınan nikotinin beyinde bağlandığı reseptörler ile fizyolojik bir bağımlılık yarattığına işaret etti.

Çuhadaroğlu, bilimsel verilerin, sigara içenlerin çoğunun, sigara içmeyi tercihleri nedeniyle değil de nikotin bağımlılıkları nedeniyle devam ettirdiğini gösterdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

”Nikotin bağımlılığı kronik ve tekrarlayan bir tıbbi durumdur. Sigarayı bırakmak hazırlık, kararlılık ve genellikle bir sağlık uzmanının desteğini gerektirir. Yeni yıl gibi başlangıçlar yaptığımız ve gelecek ile ilgili olumlu düşüncelerin artığı dönemler sigarayı bırakmak üzere kararlılığımızı da artırmaktadır. Bu anlamda yeni yıl, sigarayı bırakmak için ideal bir fırsat sunar.

Öte yandan yapılan araştırma da göstermektedir ki, birçok kişi bu dönemde bu bağımlılıktan kurtulmak üzere istekli olmaktadır. Ancak sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakma girişimlerinin başarılı olması için yeterli düzeyde hazırlıklı olmaları çok önemlidir. Sigara kullanma isteği, çoğu zaman sigarayı bırakma girişimini engelleyebilir.”

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sigarayı bırakmaya çalışanların ancak yüzde 5’ten az bir kısmı, herhangi bir destek olmaksızın sigaradan bir yıl boyunca uzak durabildiklerini dile getiren Çuhadaroğlu, günümüzde ise yeni bulunan tedavilerle hekimlerin sürece dahil olmasının başarıyı artırdığını ve irade ile bırakmaya çalışılırken yaşanan yoksunluk krizleri gibi süreçlerin de yaşanmadığını anlattı.

Çuhadaroğlu, ”Sigarayı bırakmaya karar verirken, başarı şansını artırmak için mutlaka doktorla görüşülmesini ve bilimsel destek alınmasını öneriyorum” dedi…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.