Yeni Epilepsi İlaçları Doğum Kusurlarında Daha Risksiz

22.05.2011
83
Yeni Epilepsi İlaçları Doğum Kusurlarında Daha Risksiz

Yeni bir araştırmaya göre yeni çıkan epilepsi ilaçları gebelikte daha az yan etkiye sahip ve daha az olasılıkta doğum kusurlarına yol açıyor. Ama ilaçlar daha yeni olduğu için güvenlik profillerinin tam oturması beklenmektedir. Epileptik kadınların % 90 dan fazlası, normal, sağlıklı bebek doğururlar. Fakat yine de bazı riskler vardır. Epilepsili annelerde bebeğin ölü doğması daha fazla görülür. İleri yaşlarda epilepsi gelişme riski hafifçe daha fazladır. Ayrıca, doğum doktorunuz gebelik boyunca bir dizi ultrason incelemesi isteyecektir. Yüzde 0.5 oranında hamile kadınlar gebelik sırasında epileptik ilaçlar kullanıyor.

Bu ilaçlar epilepsi nöbetlerini kontrol ediyor. Bipolar duygudurum bozuklukları, migren, ağrı ve sinir bozuklukları için reçete ediliyorlar. Gebelikte kullanılan Fenobarbital, fenitoin, valproat ve karbamazepin gibi epilepsi ilaçları doğum kusurlarını 3 kat daha artırmaktadır. Tüm kadınlar epilepsi tedavisine yanıt vermektedir. Kontrolsüz epilepsi nöbetleri de fetüse zarar vermektedir. Epilepsili hastalarda üreme ve cinsel hayata ait bir takım problemler olabilir. Bunlar epilepsi hastalığına, tekrarlayan nöbetlere ve epilepsi ilaçlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Epilepsi major malformasyon (bebekte anomali) riskinin arttığı bir hastalıktır. Genel toplumda sağlıklı bir çocuk dünyaya getirme şansı % 98 iken bu oran epilepsili annede epilepsi ilaçlarına maruz kalmaya bağlı olarak % 94-96 arasında değişmektedir. 90’lı yıllarda artan epilepsi hastaları ve ilaç çeşitliliği günümüze kadar gelmiştir. Sara nöbetleri bilindiği gibi dayanılmaz boyutlarda olabilir ve bebek ciddi derecede etkilenir. Lamotrijin, okskarbazepin, topiramat, gabapentin ve levetiracetam gibi yeni ilaçlara maruz kalan bebeklerin %49’unda doğum kusurları bulunmuştur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.