Twitter Türkçe Giriş Tiwitter

28.01.2011
87
Twitter Türkçe Giriş Tiwitter

Twitter Türkçe Giriş Tiwitter Üye Ol Twitter Türkçe Giriş Kayıt Ol Twitter Türkiye Giriş Son dönemde sosyal medya ağları arasında pratik uygulamaları ve micro-blogging özelliğiyle dikkat çeken Twitter kullanımı ivme kazanıyor.

Twitter’da dünyanın bilgisi paylaşılıyor.

Bir kere sardı… Bütün iş ilişkilerimizi, arkadaşlık ve aşk ilişkilerimizi yani sosyalleşme adına etrafımızda ne varsa ‘sosyal ağlar’ sardı. İyi de oldu! Dünyanın bilgisini anında haber alıp, paylaşıp, tüketmek kadar hayatı kolaylaştıran başka bir şey var mı? Yok…
Son dönemde sosyal arayışlara cevap veren bir adres oldu Twitter.

Bundan önce yazdığım bir başka yazıda, bir nevi ‘gerçek zamanlı sosyal borsa’ akışına benzettiğim Twitter’da akan bilginin haddi hesabı yok. Dünyanın herhangi bir köşesinde vuku bulan ve hepimizi ilgilendiren; Çin depremi gibi doğal afetlerden Mumbai’deki saldırı gibi terör olaylarına, Michael Jackson’ın ölümünden Rihanna’nın sevgilisi tarafından dövülmesine kadar her türlü sosyal ve magazinsel olay, haber ajanslarının yetişmeyi hayal bile edemeyeceği kadar etkili bir hızla Twitter’dan yayılıyor.

Dünyanın en popüler ağı olsa da Facebook bile Twitter’ın yanında hantal kalıyor. Çünkü Twitter’da diyeceğinizi, mesajınızı, haberinizi ya da hal-vaziyetinizi sadece 140 kelimede anlatıveriyorsunuz.

Twitter’ın bağlayıcı etkisi o kadar büyük bir hayranlık uyandırdı ki, Pizza Hut stajyerlerini Twitter’dan aradı, İngiliz hükümeti bürokratlar için 20 sayfalık bir Twitter kılavuzu yayınladı, kitabını yayınlayacak yayınevi bulamayan Amerikalı yazar Matt Stewart, her gün 140 kelimelik pasajlar halinde ‘Fransız Devrimi’ isimli kitabını Twitter’dan yayınlamaya başladı… Bunlar sadece ilk anda akla gelen örnekler.

Dolayısıyla Twitter artık sosyalleşme açlığını pratik bir yolla doyuran, vitamin hapı gibi oldu.

DAHA ÇOK TAKİP EDİLMEK İSTİYORUM!    

Ayrıca 140 kelime anlattığınız şey ne kadar önemsiz olsa da, normal şartlarda fazla ‘kişisel’miş gibi görünse de; kansere çözüm bulmuşsunuz gibi önemli bir bilgi haline dönüşüyor. Abartılı bir benzetme olsa da, bu sosyalleşme aşkıyla karışık dijital ortamda popüler olma güdüsü başka nasıl açıklanabilir ki?

Bundan sadece 10 yıl önce ancak bir rock yıldızının yaratacağı hayranlığı Twitter’da yakalamak için ‘140’ kelimeyi ince ince dokuyup, sık eleyen o kadar çok kullanıcı var ki… Güvenilir bir kaynak-kılavuz olarak referans verebileceğim, internet trendlerinin bir numaralı takipçisi Mashable’da (www.mashable.com) okuduğum analiz de bunun en güzel örneği.

‘Son dönemde sosyal medyada popüler olmak öyle yükselen bir kavram oldu ki, kullanıcılar sosyal ağlarında oluşturdukları ‘takipçi’ orduları kadar değer kazanıyor.’ Ve Twitter profilinde yazılan örnekler bunu kanıtlıyor: ‘Daha çok takipçi istiyorum’, ‘Twitter’a üye olduğumdan beri ilk kez takip ettiğimden çok kişi beni takip ediyor…’
Mashable, bu duruma şöyle önerilerle çözüm bulma yoluna gidiyor:

• Duygularınızı kontrol edin; zira aşırılık sosyal medyada bulunduğunuz her alanı etkiler. Öyle ya Twitter’da süren bu aşırı sosyalleşme arzusu, iş bağlantılarını sürdürdüğümüz bir başka ağ olan LinkedIn’e (www.linkedin.com) ‘talepkar’ bir kişilik olarak yansımanıza neden olabilir!

• Sadece popüler olmaya değil başkalarına bilgi vermeye de odaklanın. ‘Beni takip etmeni istiyorum’ talebi, insanların sizi gerçekten takip etmesi için yeterli bir neden değil.
• Sosyal medya, bilgi paylaşımıyla ilgilidir dolayısıyla rekabetçi olmaya gerek yok.

• MADDEDE TWITTER KULLANMA KILAVUZU    

• Twitter nedir?
Twitter’ın esas işleyişi ‘şu anda ne yapıyorsun?’ sorusuna 140 karakterlik bir cevap vermek üzerine kurulu. Bu cevaplar, listenizde sizi takip eden ‘followers’lara gidiyor ve onlar da buna cevap verebiliyor. Bazıları bunu sadece arkadaşlarıyla haberleşmek, birçoklarıysa haber kaynaklarından anında bilgi almak için kullanıyor.

• Nasıl Tweet’lenir?   

Öncelikle www.twitter.com’a girin ve basit birkaç adımı izleyerek profilinizi konuşturun. Profilinizi ilgi çekici anahtar kelimeler ve kendi ilgi alanlarınızla doldurmak faydalı olacaktır. Böylelikle sizin kullandığınız anahtar kelimeleri takip edecek kişilerin dikkatini çekeceksiniz. Hem de sizi bulan takipçilerin listelerindeki diğer kişilere önerileceksiniz. İnternette gözünüze çarpan yazı, fotoğraf (Twitpics) ve video (Twiddeo) linklerini yollamanız sizi hem aktif kişiler arasına sokacak hem de takipçileriniz artıracak. Yazılı olmasa da Twitter müdavimlerince benimsenen kurallar var ki bunlara ‘Tweetiquette’ deniyor. Bu kurallar arasında mesela birinin tweet’tini tekrar yolladığınızda başına ‘RT@kullanıcı adı’, koymak gibi.

• Ünlüler size de ün getirir    

Obama’dan Britney Spears ve Sertab Erener’e ünlü isimlerin yazılarını takip edin. Çok sayıda takipçisi olan bu tür isimleri izleyip onları yazdığı tweet’leri tekrar post (re-tweet) ederek onların kitlelerine ulaşabilirsiniz. Twitter gerçek zamanlı çalışıyor ve bu özelliği sayesinde güvenilir bir haber kaynağı halinde kullanıyor. Twitter trendleri’ni takibe alın, Twitscoop ile yeni akımlardan haberdar olun ve siz de kullanın. Bir de Twitter’daki ünlü isimleri tanımak için Twinfluences’e bakmalı ki, internet dünyasının en çok izlenen aktif kişileri ve onların network’leri takip edilebilsin.

• Yan özellikler ne işe yarar?     

Mr Tweet: Twitter ağınızı genişletmek için sizinle en uygun biçimde eşleşen kullanıcıları öneren bir servis. ‘We Follow’ da sizinle aynı ilgi alanları olan kullanıcıları bulmanızı sağlar.

GPS Twit iPhone: Cep telefonunuzdaki GPS sistemini kullanıp o an bulunduğunuz yeri Twitter’da paylaşmanızı sağlıyor.

Tweetdesk: Twitter’a birden çok profil ile bağlanmanızı sağlayan bir uygulama. Dört bir yerden sosyalleşmek için nefis fırsat!

Bu arada son bir bilgi notu; yukarıda bahsi geçen bütün Twitter uygulamalarını (Twitscoop, Twitpics…) google’a yazarak ya da Twitter sayfasının en altındaki ‘Goodies’ bölümünde bulabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.