Türkiyeden İsraile Sert Uyarı

27.01.2010
73
Türkiyeden İsraile Sert Uyarı

Türkiye, BM Güvenlik Konseyinde, İsraili bir kez daha güçlü bir şekilde uyardı.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK), İsraili Filistinlilere yönelik politikası ve uygulamaları nedeniyle bir kez daha güçlü bir şekilde uyardı

BMGKnın Orta Doğu konulu aylık toplantısında, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiyenin konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

Türkiye toplantıda İsrail, Kudüse Filistinlilere yönelik zorla tahliyelerine ve işgal ettiği topraklardaki Yahudi yerleşimlerine son vermeli, Gazzede halkın çektiği eziyeti sona erdirmelidir dedi.

Türkiyenin Orta Doğu barış sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik uluslararası çabaları tamamen desteklediğini, katkıda bulunduğunu ve görüşmelerin gecikmeksizin başlaması gerektiğini belirten Apakan, ancak bu konuda bazı engellerin bulunduğunu belirtti.

İsrail tarafından Kudüse Filistinlilere ait evlerin yıkıldığını, Filistinli ailelerin tahliye edildiğini ve Kudüste yaşayan Filistinlilere verilen ikamet haklarının iptal edildiğini vurgulayan Apakan, 2008 yılında Doğu Kudüste ikamet hakları ellerinden alınan Filistinlilerin sayısının son 40 yıldaki ortalamanın tam 21 katı olduğunu bildirdi.

Uluslararası toplumun İsran Doğu Kudüsü ilhak etmesini kabul etmediğini ve Kudüsün statüsü meselesinin bu kentin, bölgede yan yana ve barış içinde yaşayacak iki devletin başkenti olacak şekilde çözülmesi gerektiğini bildiren Apakan, Kudüsün demografik yapısının, statüsünün, kültürel ve dini sisteminin korunması gerektiğini bildirdi.

Ertuğrul Apakan, İsrailden Filistinlilere yönelik zorla tahliyelerine, ev yıkımlarına son vermesini isterken, İsrailin Kudüste kışkırtıcı hareketlerden kaçınması ve Kudüsün statüsünü BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği üzere koruması gerektiğini de ifade etti.

İsrailin işgal ettiği topraklarda yürüttüğü Yahudi yerleşimlerinin de uluslararası hukuk kurallarına göre meşru olmadığının altını çizen Apakan, İsrailin 1967 yılından beri işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Yahudi yerleşimlerine son vermesi gerektiğini vurguladı.

-GAZZENİN DURUMU

İsrail operasyonunun üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından Gazzede halen 1,4 milyon Filistinli erkek, kadın ve çocuğun Gazzede sıkışıp kaldıklarını ve günlük hayatlarında elektrik kesintileri, su, gıda sıkıntısı ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını belirten Daimi Temsilci Büyükelçi Ertuğrul Apakan, İsrailin ablukası nedeniyle Gazze’de büyük çapta issizlik sorunu, yoksulluk olduğunu ve 20 binden fazla yerlerinden olmuş Filistinlinin halen çadırlarda ve inşası tamamlanmamış evlerde yaşadıklarını vurguladı.

Bu böyle devam edemez diye Apakan, Gazze halkının çektiği eziyetlerin sona erdirilmesi, 1860 sayılı BMGK kararının uygulanması ve Gazzenin yeniden inşasının başlaması gerektiğini, bunun için de Gazzeye geçişlerin tamamen açılması ve Gazzelilerin normal günlük hayatlarına dönmeleri gerektiğini belirtti.

Apakan, bunun aksi durumunda barış yönünde ilerleme kaydetmenin ve güven sağlamanın son derece zor olacağını kaydederek, Orta Doğuda kapsamlı ve kalıcı barışın sağlanması amacıyla başlaması gereken barış süreci yolunda duran şu anki engellerin ve çıkmazın aşılması gerektiğinin altını çizdi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.