Türkiye Avrupaya yön verecek

24.05.2011
73
Türkiye Avrupaya yön verecek

Avrupa’da ARGE, devlet destekli programlardan özel şirketlerin kontrolüne kayıyor.

Turkcell Teknoloji, ITEA2 isimli bu oluşumun yönetim kuruluna girerek Airbus ve Nokia gibi dünya devleriyle birlikte Avrupa’nın ARGE yatırımlarının yönünü çizecek.

Tüm dünyada ARGE faaliyetlerine yön veren kurumlar var. Özellikle 2000’li yıllara doğru ABD’de teknoloji yatırımları çok hızlandı ve Avrupa öncüsü olduğu birçok alanda geride kaldı. Bunun üzerine harekete geçen Avrupa Birliği, şu anda Çerçeve Programları olarak bilinen ARGE fonları yaratmaya başladı. Bu fonlarla üniversite sanayi işbirlikleri gerçekleştirildi ve yarınların temeli atıldı.

Rekabet ortamı arttı

Ancak nereden bakılırsa bakılsın bu çerçeve programları da uzun vadeli ve devletlerin bilim adına yaptığı faaliyetleri daha çok fonladı. Oysa şirketlerin farklı istek ve ihtiyaçları vardı. Bu maksatla şirketler kendi aralarında fonlar kurarak gelişmelerini daha iyi destekleyecek ve dünya çapında ciddi rekabet imkanları yaratacak oluşumlar içine girdiler. Bakıldığında bu projenin önemi çok büyüktü: ARGE teşvikleri ne bir devletin insafına bırakılıyor ne de tek bir şirketin projenin tamamına sahip olup ARGE çalışanını ezerek sonuçlara tek başına sahip olmasına neden oluyordu.

Devler ligi gibi

Bunlardan biri de bilgi ve iletişim teknolojileri alanında Avrupa’nın geleceğine yön verme yeteneğine sahip en güçlü işbirliği platformları arasında yer alan ITEA 2. Kurucuları arasında havacılık devi Airbus, otomotiv devi Daimler, sinema ve teknik ekipmanları devi Technicolor, telekomünikasyon devi Alcatel-Lucent, dünyanın en büyük GSM şirketlerinden Telefonica, telekomünikasyon ekipmanları devi Nokia, uluslararası teknoloji devleri Bosch, Philips, ve Siemens var. Turkcell Teknoloji, ITEA 2’nin Yönetim Kurulu’na seçildi. Yönetim Kurulu’nda yer alan şirketler, Turkcell Teknoloji’nin daha önce projelerde gösterdiği başarı, etkin katılım ve teknolojik birikimi göz önünde bulundurarak kurulda yer almasını oy birliğiyle kabul etti. ITEA 2 Yönetim Kurulu üyeliğiyle ilgili olarak açıklama yapan Turkcell Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı, bugünün dünyasında gelişmeleri arkadan takip eden değil teknolojiye yön veren olmanın önemine dikkat çekti.

İnternet liderleri dünya liderlerini sıkıştıracak

İnternet dünyasının en büyük patronları Paris’teki G8 zirvesine katılarak dünyanın en büyük 8 ekonomisinin patronlarını internet erişimi, regülasyon ve telif hakları konusunda uyaracak. Dünyanın ekonomi zirvesi olarak adlandırılan ve Paris’te yapılacak olan G8 zirvesi, internet patronlarının akınına uğrayacak. Google, Facebook, Amazon, Fox Media ve Microsoft gibi içerik ve teknoloji devlerinin patronlarının katılacağı toplantılar, G8 zirvesinin iki gün sonrasına alındı. G8 gibi bir zirvede patronların sesi, bu kadar üst düzey yetkililer tarafından ilk kez dinlenecek.

Özgürlüğü önü açılacak

Organizatörler, burada dünya devlerine verilen mesajlar sayesinde özgürleşme ve internetin önünün açılacağını söylüyor. Google dünya liderleriyle en çok sorun yaşayan şirketlerin başında geliyor. Hatırlanacağı üzere Google, Çin’in elektronik postaları okumak için korsanlık yaptığını ileri sürmüştü. Fransa bu sebeple bu G8 zirvesinde özgürlükler gözetme üstüne bir bildiri hazırlıyor. Ancak Google’ın derdi Çin ile de sınırlı değil. İtalya ve Almanya, Google’ın Streetview adı verilen, sokak görüntülerinden oluşan harita benzeri servisini kişisel gizlilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle kısıtlamak istiyor. Aynı şekilde Fransa, ülkesinin en büyük yayınevi Hachette’in kitaplarını tarayıp halka açtığı gerekçesiyle Google ile sorun yaşıyor. G8 toplantılarında ABD’nin regülasyonlar konusunun açılmasını istemediği konuşuluyor.

SONY’e saldırılar yeniden başladı

Geçtiğimiz ay bilgisayar korsanları Sony’nin eğlence ağına saldırarak 100 milyona yakın hesabı ele geçirmişlerdi. Ardından dünyanın en önemli güvenlik uzmanlarıyla çalışmaya başlayan Sony, sistemlerinden korsanların izlerini sildiklerini söyledi. Hesaplar bir süre kapalı kaldıktan sonra peyderpey açılmaya başladı. Ne var ki saldırılar bununla da kalmadı. Önceki gün saldırılar küçük de olsa tekrar başladı. Şimdilik ilk saldırıdaki gibi hesapların ele geçirildiğine dair bir bilgi yok ama Sony güvenlik uzmanları tetikte…

Marsel ve Çağla’yı üç boyutlu seyredeceğiz

Panasonic, Fransa Tenis Federasyonu ve Eurosport, Roland Garros 2011 Fransa Açık Tenis Turnuvası’nın Avrupa’da 3D olarak yayınlanacağını duyurdu. Panasonic ve Fransa Tenis Federasyonu 2010 yılındaki turnuvanın Avrupa’daki perakende mağazalarında 3D yayınlanmasının getirdiği başarının ardından işbirliklerini daha da genişletti. Tüketiciler bu yılki turnuvayı ev konforunda ve üstelik 3D olarak izleyebilecek.

22 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan ve dünyanın en prestijli spor etkinliklerinden biri olarak gösterilen Fransa Açık, 3D uyumlu televizyonlardan üç boyutlu olarak Türkiye’den de izlenebilecek. Henüz bir 3D televizyona sahip olmayanlar ise birbirinden heyecanlı karşılaşmaları Teknosa, Media Markt, Electroworld, Darty ve Vatan Bilgisayar gibi teknoloji mağazalarında kurulacak olan Panasonic 3D stantlarından izleyebilecekler.
Türkiye’yi erkeklerde Marsel İlhan, 100 sene sonra ana tabloda mücadele etme imkanı kazanmıştı.

Tabletler film seyretmek için kullanılıyor

ABD’de yapılan bir araştırma, tablet ve kitap okumak için kullanılan elektronik cihazlar için ilgi çekici sonuçlar ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre tabletlerin başlıca kullanım alanı olarak film her ortamda seyretme özelliği ön plana çıktı. Elektronik kitap okuma cihazları ise en çok geceleri yatağa yatıldığında kullanılıyor.

Nokia C7 tasarım yarışmasına yoğun ilgi

Photoshop Magazin’in grafik ve dijital sanatlarla ilgilenen tasarımcılara yönelik olarak düzenlediği online tasarım yarışması büyük ilgi görüyor. Son katılım tarihinin 30 Mayıs olarak belirlendiği “Nokia C7î temalı foto-manipülasyon yarışmasına bugüne kadar 165 başvuru oldu. Yarışmaya foto-manipülasyon merakı olan herkes katılabiliyor. Yarışma platformundan indirilen yüksek çözünürlüklü Nokia C7 görseli, manipüle edilip tekrar yarışma platformuna yükleniyor. Yarışmanın birincisine Nokia C7, ikinci ve üçüncüye ise hareket halindeyken bile sorunsuz kablosuz iletişim kurma imkanı veren, kullanışlı ve akıllı handsfree çağrı yönetimi özellikli, kompakt Nokia BH-106 Bluetooth kulaklık hediye edilecek.

Logitech ile görüntülü konuşma keyfi

iChat, Photo Booth, iPhoto, iMovie, FaceTime gibi uygulamalarla uyumlu Logitech HD Pro Webcam C910’un Mac versiyonu çıktı. Yeni ürün, VID HD ile birlikte HD kalitesinde görüntülü konuşma imkanı sunuyor. Verilen bilgiye göre, C910, Mac kullanıcılarına artık Full HD 1080 piksel boyutunda video kayıtları yapma ve bu video’ları tek tıkla Facebook, YouTube ve Twitter’a yükleme imkanı sağlıyor. Aynı zamanda iPhoto ve iMovie gibi uygulamalardaki düzenleme ve yönetim fonksiyonlarına kesintisiz entegrasyon deneyimi yaşatıyor. Logitech’in yeni web kamerası C910, Mac bilgisayarlarının dışında başka uygulamalarla da uyumlu. C910, FaceTime, iChat ve Photo Booth gibi Apple uygulamalarının yanı sıra Skype, Yahoo! Messenger, Gmail Voice ve Video Chat gibi neredeyse tüm büyük görüntülü konuşma programlarıyla da kullanılabiliyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.