Türk girişimcinin uzay aracı Dream Chaser uçmaya hazır

01.08.2016
82
Türk girişimcinin uzay aracı Dream Chaser uçmaya hazır

Türk girişimcinin uzay aracı Dream Chaser uçmaya hazır Türk girişimcilerin şirketi Sierra Nevadanın uzay aracı Dream Chaser test denemeleri için NASAnın uçuş merkezine doğru yola çıktı. Hayal Avcısı için hem NASA hem de Avrupa büyük umutlar besliyor.

NASAnın geçtiğimz Ocak ayında milyarlarca dolarlık yatırım yaparak 2024e kadar iş birliği açıkladığı Sierra Nevadanın uzay aracı Dream Chaser (Hayal Avcısı) artık uçuş testleri için hazır durumda. Uzay sektörünün sürpriz atı olarak değerlendirilen Sierra Nevada Corporationın başkanlığını Eren Özmen, CEO görevini ise eşi Fatih Özmen üstleniyor.

NASAnın Armstrong Uçuş Araştırma Merkezine (Armstrong Fligh Research Center) doğru yola çıkan Hayal Avcısının önümüzdeki aylarda ilk testleri gerçekleşecek. Uluslararası Uzay İstasyonundan gönderilen bir kargoyu 3 ila 6 saat arasında doğrudan karaya indirebilen tekrar kullanılabilir uzay aracı bu özellikleriyle hem NASAnın hem de Avrupa Uzay Ajansının dikkatini çekmişti.

Dream Chaserın ilk kez 2019da ISSe kargo taşıması bekleniyor. Şu an itibariyle prototip aşamasında olan uzay aracı henüz yörünge seyahatlerine çıkmak için tam olarak hazır durumda değil. NASA, Armstrong Uçuş Araştırma Merkezinde test edilmeyi bekleyen bu Dream Chaser versiyonuyla şu an için yalnızca atmosferik ve yazılımsal deneyler yapacak.

Tıpkı bir uçak gibi hareket ediyorYeryüzünden Atlas V veya Ariane 5 gibi farklı roket türleriyle fırlatılabilen Dream Chaser, yörüngeye ulaştıktan sonra roketten ayrılıyor ve yolun geri kalanını kendi motorlarlarıyla tamamlıyor. Tam 210 gün boyunca Uzay İstasyonunda kalabilen uzay aracı geri dönüşte tıpkı bir uçak gibi karadaki bir piste iniş gerçekleştiriyor.

ISSdeyken aşağıda görmüş olduğunuz temsili resimdeki gibi görülecek olan Hayal Avcısı, istasyona yerleşmek için şu anda yapımı devam eden Uluslararası Kenetlenme Mekanizmasını(IBDM) kullanacak. Hem Avrupa hem de NASAdan destek alan Uluslararası Kenetlenme Mekanizması, Dream Chasera özel olarak milyonlarca dolarlık maliyetle dizayn ediliyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.