Tıpta bebek devrimi

08.05.2011
76
Tıpta bebek devrimi

Doğum sırasında yaşanan bazı komplikasyonlar sonucu oksijensiz kalan bebekler bundan sonra vücut ısıları düşürülerek hayata tutunacak.

Dr. Okumuş “Amacımız çocuklarımızın zihinsel veya bedensel engelli olmamalarını sağlamak” dedi.

Doğum sırasında oksijensiz kalan bebekler artık dondurularak yaşama döndürülüyor. Türkiye’de ilk kez Ankara Dr. Sami Ulus Eğitimve Araştırma Hastanesi’nde uygulanmaya başlanan “Servo Kontrol’’ adı verilen sistemvücut ısısını yaşamsal değerin altına düşürerek belirli bir seviyede sabitliyor. Böylece doğumsırasında oksijensiz kalan bebeklerin zihinsel veya bedensel engelli olmalarının önüne geçiliyor. Hastanenin Başhekimi Doç. Dr. NurullahOkumuş tedaviyi şöyle anlattı:

VÜCUT ISISI 33 DERECEYE İNİYOR

“Bu yöntemle hücreninmetabolizması yavaşlatılıyor. Böylece vücutta oksijen, dolayısıyla da enerji ihtiyacı azalıyor.Oksijensiz kalındığında vücudun hasara en yatkın olduğu dönem, ilk günlerdir. ‘Hipotermi’ dediğimiz, vücut ısınının düşürüldüğü bu tedaviyle, beyindeki hasar oluşumu engellenmeye çalışılıyor.Normal bir insanın vücut ısısı 36.5-37.5 derece arasındadır. Biz bu yöntemle bebeklerin ısısını 33.5 dereceye düşürerek sabitliyoruz. 3 ya da 4 gün bu şekilde tedavi devamediyor. Bu süre sonunda vücut ısısı yavaş yavaş artırılıyor. Böylece hücreler de tekrar kanlanma başlıyor.’’

Diğer organlar da korunuyor

Doç. Dr. Okumuş, bebeklerin vücut ısısının düşürülmesinin kademe kademe yapıldığını söyledi. Okumuş, ‘’Bebeğin vücut ısısının hem düşürülmesi hem de tekrar yükseltilmesi belirli bir kademede yapılıyor. Tedaviyle sadece beyin değil diğer organlar da korunuyor’’ dedi. Kısa bir süre önce, doğum sırasında 20 dakika oksijensiz kalan bir bebeğin tedavi sayesinde sağlığına kavuşturulduğunu anlatan Okumuş, 3 gün önce dünyaya gelirken yine oksijensiz kalan bir başka bebeğin de aynı yöntemle yaşamını sağlıklı olarak sürdürmesinin sağlanacağını söyledi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.