Tarihte bir ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mozambik te

25.01.2017
82
Tarihte bir ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mozambik te

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için geldiği Mozambikte, Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi tarafından törenle karşılandı. Tarihte ilk kez bir Cumhurbaşkanı, Mozambiki ziyaret ediyor. İki ülke arasında birçok alanda anlaşmalar imzalandı. Daha sonra ise iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Mozambik Türkiyede elçilik açmalıdır çağrısı yaptı. Erdoğan Dost uyarısı diyerek FETÖ konusunda da Mozambik Cumhurbaşkanını uyardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya temaslarını tamamlamasının ardından, Doğu Afrika turunun ikinci durağı olan Mozambik programına başladı. Başkent Mapotadaki Kahramanlar Meydanında bulunan Matola Anıtına çelenk koyan Erdoğan, ardından Nyusi tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Nyusinin tören alanındaki yerlerini almasının ardından top atışları eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Erdoğan, Muhafız Alayı Tören Kıtasını selamladı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Nyusi, Devlet Başkanlığı Sarayına geçti. Erdoğan ve Nyusi, karşılamanın ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelere başladı.

Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğanın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu. İki ülke arasında yapılan anlaşmaların imzalanmasınnı ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayiyp Erdoğanın açıklamalarını satır başları şöyle:

Mutluyum zira Türkiyeden ilk defa Mozambike bir cumhurbaşkanı olarak ben geliyorum. Bundan sonraki sürecin çok daha farklı yürüyeceği kanaatindeyim. Sayın Cumhurbaşkanı ile Türkiyede daha önce bir araya gelmiştim. 3 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı sıfatıyla geliyorum. Mozambik, bağımsızlığını kazanmasının ardıdan yaşadığı zor günleri geride bırakmıştır. Mozambik, Afrika kıtasının istikrarlı ülkelerinden biridir

MOZAMBİKİN GELECEĞİ DAHA AYDINLIK OLACAK

Bu tarihi ziyaretin iki ülkenin ilişkilerini güçlendirmesi en büyük dileğimiz. Mozambik Afrika kıtasının istikrarlı ülkelerinden biri olmayı sürdürüyor. Mozambik farklı etnik kültürden insanları bünyesinde barındırıyor, bu büyük bir kazanımdır. Mozambikin geleceği çok daha aydınlık olacaktır.Mozambikin yaşadığı güçlüklerin geçici olduğunu düşünüyorum. Türkiye olarak bu süreçte Mozambikli dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Sayın başkanla yaptığımız görüşmede geleceğe yönelik vizyonu kendisi ile paylaşma fırsatım oldu. Özellikle ekonomi alanında edindiğimiz tecrübeleri bu ziyarette paylaştık. IMF noktasındaki düşüncelerimi paylaştım. Biz göreve geldiğimizde IMFye borcumuz 23.5 milyar dolardı.

ELÇİLİK ÇAĞRISI YAPTI

Mozambik ile çok önemli 6 anlaşmaya imza attık. Türk ve Mozambikli iş adamları bir çok adımı dayanışma ile atmalı. İlgili bakanlarımız verimli görüşmeler yaptı. Bundan sonraki süreçte bu ilişkilerin devam etmesi kanaatindeyim. İlgili bakanlarımız önemli anlaşmalara imza attı. Biraz sonra özel sektör temsilcileri ile biraraya geleceğiz. Bunların içinde her sektörden yatırımcılar var. Özellikle Mozambikte ne gibi yatırımlar yapılır ve Türkiye çok daha güçlü bir duruma gelsin. Bunun kazan-kazan anlayışı içinde olması gerektiğine inanıyorum.Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 103 milyon dolar. Biz bunu ilk etapta 250 milyon dolara, ikinci etapta ise 500 milyon dolara çıkarmak istiyoruz. İlişkilerimiz 2011 yılında büyükelçiliğimizin açılmasıyla farklı bir noktaya geldi. Bizim arzumuz Mozambikin Türkiyede büyükelçilik açmasıdır. Bunu başarırsak aramızdaki ilişkiler çok daha farklı konuma ulaşacaktır. Bizler bu alanlardaki tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. TİKAnın burada bir ofis açmak istediğini ifade ettim. Ajansımızın yürüttüğü başarılı çalışmaları burada da sürdüreceğine inanıyorum.
İlişkilerimizi eşit ortaklık, karşılıklı saygı esaslarına göre ilerletmek istiyoruz. Bu anlayış bize kalıcı ilişkiler inşaa etme imkanı veriyor. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 103 milyon dolar. Biz bunu ilk etapta 250 milyon dolara, ikinci etapta ise 500 milyon dolara çıkarmak istiyoruz. İlişkilerimiz 2011 yılında büyükelçiliğimizin açılmasıyla farklı bir noktaya geldi. Bizim arzumuz Mozambikin Türkiyede büyükelçilik açmasıdır. Bunu başarırsak aramızdaki ilişkiler çok daha farklı konuma ulaşacaktır.

KRİTİK FETÖ UYARISI

Cumhurbaşkanı ile ülkemizde 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile mücadeleyi de konuştuk. Bu konuda kendilerinden özellikle desteklerini istedik. Zira Mozambikte de belli yerlerde bunların nasıl ki bizde silahlı kuvvetlere, polis teşkilatımıza, devletin kurumlarına yerleşmiş, sızmışlarsa aynı prensibi, dünyanın dört bir köşesinde yaygın olan örgüt, burada da yapacaktır. Bunun farkında olması temennisinde bulundum. Bu bir dost, kardeş temennisidir. Biz her şeye hazırız ve biz Mozambikin kara gün dostuyuz.

TÜRKİYE İLE MOZAMBİK ARASINDA 6 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın resmi ziyaret için bulunduğu Mozambik ile Türkiye arasında farklı alanlarda 6 anlaşma imzalandı.Doğu Afrika turunun ikinci durağı olan Mozambikteki temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusinin görüşmelerinin ardından, Devlet Başkanlığı Sarayında anlaşma imza töreni gerçekleştirildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Nyusinin huzurunda diplomasi, ticaret, ekonomi, kültür ve turizm alanlarındaki anlaşmalara imza atıldı.Türkiye ve Mozambik arasında diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri için Karşılıklı Vize Muafiyeti Anlaşması ile Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu imza koydu. İki ülke arasında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması ile Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından imzalandı.Türkiye ile Mozambik arasında Kültür Alanında İşbirliği Mubakat Zaptı ve Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imza altına alındı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.