Süt Alerjisi Teşhisi

22.02.2011
76
Süt Alerjisi Teşhisi

Süt alerjisi çocuklarda en sık rastlanan alerji türlerinden birisidir.

Süt alerjisinin nedeni genelde inek sütüdür. Bununla birlikte koyun, keçi sütü gibi sütler de alerjiye neden olabilir. İnek sütüne alerjisi olan çocuklar genellikle soya sütüne karşı da alerjik reaksiyon gösterir. Süt alerjisi süt tüketildikten birkaç sonra birkaç saat içerisinde ortaya çıkar.

Süt alerjisinin belirtileri arasında kusma, sindirim problemler yer alır. Süt alerjisi olan kişilerde nadir durumlarda anaflaksi şoku görülür. Süt alerjisi bazı istisna durumlarda yaşamı tahdit edici boyutlara ulaşabilir. Süt alerjisi tedavisinde en etkili yöntem süt tüketiminin kesilmesidir. Bununla birlikte birçok çocuk 3 yaşından sonra bu alerjiyi atlatabilmektedir.

Doktorunuz çocuğunuzda süt alerjisi olup olmadığına karar vermek için bazı incelemeler yapabilir. Bu incelemeler:

Çocuğunuz gözlemlenen belirtileri tespit etme

Fiziksel inceleme

Çocuğunuzun günlük diyeti hakkında bilgi edinme

Bu incelemelerin yanı sıra doktorunuz bazı testler isteyebilir. Bu testler:

Cilt testi: Eğer kişide alerjik reaksiyon varsa ciltte hafif kabarıklıklar oluşur. Bu kabarıklıklar cilt testlerinde tespit edilir. Bununla birlikte bu testler süt alerjisini saptamada etkili olmayabilir.

Kan testi: Kan testleri ile bağışıklık sisteminin süte verdiği reaksiyon gözlemlenir. Bağışıklık sistemi süt alerjisi halinde fazla miktarda antikor üretir. Kan testi laboratuvarda incelenir. Bu test süt alerjisine karşı her zaman doğru sonuç vermeyebilir.

Süt alerjisine karşı koruma sağlamanın en etkili yolu sütü ve süt proteinlerinden uzak durmaktır. Bununla birlikte süt birçok yemek içerisinde kullanıldığı için sütten uzak durmak kolay olmayacaktır. Kişinin süt veya süt içeren ürünler tüketmesi halinde bazı antihistaminler belirtileri azaltmada kullanılabilir. Bu ilaçlar süte maruz kalındıktan hemen sonra belirtileri azaltmak için alınmalıdır. Sizin için en uygun ilaç tedavisi için doktorunuzla görüşmeniz gerekir…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.