Stres Yönetimi Nedir?

28.02.2011
74
Stres Yönetimi Nedir?

Stres yaşamın taleplerine karşı gösterilen psikolojik ve fiziksel bir reaksiyondur.

İnsan beyni kendisine karşı bir tehlike tespit ettiğinde “savaş veya sıvış” reaksiyonunu ateşleyecek hormonları devreye geçirir. Tehlike ortadan kalktıktan sonra vücut normale döner. Malesef modern yaşamın bitmek bilmeyen stresi, kişinin hen fiziksel hem de zihinsel olarak sürekli alarmda olmasına neden olmaktadır.

Stres yöntemi bu nedenle oldukça önemlidir. Stres yönetimi sayesinde kişi vücudundaki alarm sistemini normale döndürmeyi öğrenir. Stres yöntemini olmadan vücut sürekli olarak reaksiyon vermeye hazır durumda bekler. Zaman zaman stres seviyesinin yükselmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kişinin, problemlerini algılayabilmesi ve bunlara çözüm getirmeye çalışması başarılı bir stres yönetiminin temelinde yatar. İlk adım kişinin strese neden olan faktörleri tanımlamasıdır. İş kaybı, boşanma ve ölüm gibi nedenler kişinin yaşamında büyük strese neden olabilir. Kişi strese neden olan faktörleri tanımladıktan sonra bu durumun üstesinden gelmek için bazı yöntemler belirler.

Strese karşı bazı rahatlama teknikleri uygulanabilir. Rahatlama teknikleri stres yöntemini için oldukça gereklidir. Rahatlama teknikleri sadece hobi olarak görülmemelidir. Rahatlama süreci stresin neden olduğu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Herkes rahatlama tekniklerinde faydalanabilir. Genel rahatlama teknikleri arasında meditasyon ve yoga gelir. Bu rahatlama teknikleri kişinin stresinin azaltılmasına yardımcı olur…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.