SSK ve SGK sorgulama işlemleri internetten nasıl yapılır?

08.07.2016
74
SSK ve SGK sorgulama işlemleri internetten nasıl yapılır?

SSK ve SGK sorgulama işlemleri internetten nasıl yapılır? SSK ve SGK sorgulama işlemleri sayesinde vatandaşlar kurumlara ait hizmet dökümlerini kolaylıkla elde edilebiliyor. SSK ve SGK sorgulama işlemlerinden yararlanabilmek için E-devlet sistemine üye olmanız gerekmektedir. E-devlet sistemine üyelik işlemleri şifre temini ile gerçekleştirilebiliyor.

SGK, Sosyal Güvenlik Kurumunun kısaltmasıdır ve riskten dolayı geliri ile kazançları azalan vatandaşların başkalarına muhtaç olmadan yaşama ihtiyaçlarını gidermek için kurulmuş olan bir güvenlik sistemidir. Bununla birlikte sosyal riskler sonucunda çıkan zarar devlet tarafından karşılanır. Hastalık ve kaza gibi durumlarda hastanelerden faydalanabilir ve emekli maaşı alabilirsiniz.

SSK Nedir?
Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltılmış halidir. Kurumun temel amacı; sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, mali açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmektir.
Yukarıda SGK ve SSK hakkında kısaca sizler için bilgilendirme yapmış bulunmaktayız. Şimdi gelelim yazımızda bahsetmemiz gereken asıl kısma. Bu kısım SSK ve SGK sorgulama işlemleridir. Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması ile bu iki işlemi de kolay bir şekilde internet üzerinden yapabiliyoruz. İnternet üzerinden SSK ve SGK sorgulaması yapabildiğimiz resmi internet sayfası e-devlettir. E-Devlet sistemi üzerinden SSK ve SGK da dahil olmak üzere 22 adet farklı kuruma bağlı birçok işlem bulunmaktadır. E-Devlet sistemini kullanabilmek için yalnızca bir şifre gerekmektedir. Şifreniz yoksa maalesef sistem üzerinden işlem gerçekleştirebilmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bir şifre edinmeniz gerekmektedir.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
E-Devlet şifrenizi alabileceğiniz yerler tüm PTT şubeleridir. PTT şubelerinden herhangi bir tanesine giderek şifre alma başvurusunda bulunmanız yeterli olacaktır. Sonrasında kimlik bilgileriniz kullanılarak sizin için yeni bir şifre oluşturulacaktır. Bu şifreyi alabilmek için 2 TL işlem ücreti ödemeniz gerekmektedir. İşlem ücretinizi ödediğiniz takdirde size ait şifreyi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra birkaç nokta hakkında sizleri çabucak bilgilendirelim. Öncelik almış olduğunuz bu zarf içerisinde bulunan şifre geçici şifrenizdir. Yani sisteme giriş yaptığınızda sistem sizden otomatik olarak şifrenizi değiştirmenizi isteyecektir. Şifrenizi değiştirdiğinizde şifreniz kalıcı hale gelmiş olacaktır. Şifrenizi unutmanız durumunda ise yapabileceğiniz iki farklı şifre kurtarma işlemi vardır. Birincisi sistem üzerinden yapılan şifre kurtarma işlemidir. Giriş panelinde bulunan “Şifremi Unuttum” seçeneğine tıklayıp, açılacak ekran üzerindeki gerekli kimlik doğrulama sorularını cevaplandırarak şifrenizi kurtarabilirsiniz. Diğer bir yöntem PTT şubesine gidilerek yapılan şifre kurtarma işlemidir. 4 TL karşılığında yeni şifrenizi alabilirsiniz. Şifre hakkında bilmeniz gereken son şey; şifre size ait kimlik bilgileri ile oluşturulmuştur. Bu nedenle başka biri adına işlem yapabilmeniz mümkün değildir. Denemeyiniz ve şifrenizi kimseyle paylaşmayınız.

SSK ve SGK Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Şifre edindikten sonra sorgulama işlemlerini yapabilmek oldukça kolaydır. Her iki kurum için de sorgulama işlemleri aynıdır. Ancak sorgulama işlemlerini gerçekleştireceğiniz bağlantı adresleri farklıdır. Bu nedenle kurumunuza ait E-Devlet uygulama sayfasında olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. Daha sonra açılacak olan ilk sayfa üzerinde bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayınız. Ardından açılacak olan kimlik doğrulama sayfası üzerindeki boşluklara sırası ile T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazınız. Daha sonra aynı sayfa üzerindeki “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle kimlik doğrulama işleminizi tamamlamış olacaksınız. Açılacak olan yeni sayfa üzerinde SSK veya SGK kurumlarının sorgulama sonuçlarını görebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.