RTÜK kanallara ceza yağdırdı!

08.08.2013
72
RTÜK kanallara ceza yağdırdı!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bayram öncesi kanallara ceza yağdırdı.

Cumhuriyetten Fırat Kozokun haberine göre; Kurulun cezalarından dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic de nasibini aldı. Dünyanın birçok ülkesinde yayımlanan uyuşturucu belgeseli nedeniyle bu kanala da para cezası kesildi.

Ulusal Kanal, 7 Temmuzda İstanbulda gerçekleştirilen Gazdan Adam Festivalinin tanıtım filmini ekranlarına taşıdı. Festivalin katılımcıları arasında yer alan kanalın 6 Temmuzdaki yayını, RTÜK tarafından mercek altına alındı.

İzleme ve Değerlendirme Dairesi tarafından hazırlanan raporda, kanalın söz konusu tanıtım filmini yayımlarken reklam olduğu yönünde bir uyarı yapmadığını belirterek kanalın cezalandırılmasını istedi. Raporu değerlendiren Üst Kurul, oyçokluğu ile kanala 11 bin 500 TL para cezası kesti. Karara CHP kontenjanından seçilen üye Ali Öztunç itiraz etti.

Üst Kurulun bayram öncesi ceza yağdırdığı ikinci kanal ise Halk TV oldu. Halk TV de Hayatımız Sinema adlı bir programda tanıtımı yapılan sinema filmlerinin birinde geçen saniyelik sigara görüntüsü nedeniyle 73 bin TLlik para cezasına çarptırıldı. Yayının 5 ayrı günde yayımlanması nedeniyle para da 5 ile çarpıldı ve kanala kesilen fatura 365 bin TLye yükseldi.

Yine İzleme ve Değerlendirme Dairesinin raporu doğrultusunda Üst Kurulda yapılan oylama sonucunda kanalın cezaları onaylandı. Bu karara da CHPli üyeler Süleyman Demirkan ve Ali Öztunç itiraz etti. Ceza kesilen yayınların nisan ayına ait olması ve şikâyetlerin tümünün İstanbulda yaşayan bir kişi tarafından aylar sonra yapılması dikkat çekti.

Dünyanın belgeselcisine ceza

RTÜKün cezalarından belki en dikkat çekici olanı da dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographice kesilen ceza oldu. Kanal, daha önce birçok ülkede yayımlanan uyuşturucu kullanımı ile mücadele ve uyuşturucunun zararları konulu belgeseli nedeniyle RTÜKün radarına yakalandı. Yine ismi gizli tutulan bir kişinin şikâyeti üzerine program RTÜK uzmanları tarafından mercek altına alındı.

Programda uyuşturucu kullananlarla ve satıcılarla yapılan söyleşiler ve uyuşturucu madde görüntülerine yer verilerek Alkol ve tütün ürünleri ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ve kumar oynamayı özendirdiği gerekçesiyle kanala para cezası kesildi.

Fırat Kozok/ Cumhuriyet

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.