Pastane tadında ev yapımı sodalı poğaça tarifi

27.04.2018
73
Pastane tadında ev yapımı sodalı poğaça tarifi

Kahvaltı sofralarınızın, çay saatlerinizin olmazsa olmazı hatta çocuklarınızın bile beslenme çantalarına koyduğunuz ve severek tükettiğiniz poğaçaların pek çok çeşidi bulunmaktadır.

Pastanedeki hazır poğaçaları aratmayan evinizde kendi ellerinizle yaptığınız sodalı poğaça tarifi ve bu poğaçanın kaç kalorili olduğu herkes tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Sabah kahvaltılarınızın ya da çay saatlerinizin olmazsa olmazı sodalı poğaçanın yaklaşık bir adetinde 235 kalori bulunmaktadır. Lezzeti kadar yapılışı da keyifli olan sodalı poğaça, ister peynirli ister patatesli gibi çok alternatifli iç harç malzemeleriyle yapılabildiği gibi sade olarak da yapılıp severek tüketilmektedir. Her bütçeye uygun malzemelerle yapılan sodalı poğaça tarifi için gerekli malzemeler şunlardır;

Sodalı poğaça tarifi için malzemeler

· 2 çay bardağı süt

· 1,5 çay bardağı sıvıyağ

· 1 şişe maden suyu (1 su bardağı)

· 2 yemek kaşığı toz şeker

· 3 su bardağı un

· 2 çay kaşığı tuz

· 1 paket yaş maya

· 1 adet yumurta (sarısı üzerine gelecek)

· İsteğe göre beyaz peynir

· Bir tutam kıyılmış maydanoz

Sodalı poğaça yapılışı

Sodalı poğaçanı yapılışı için öncelikle yaş maya ve şeker bir kapta ılık süt ile eritilir. Daha sonra yoğurma kabına un ve tuz ilave edilip güzelce harmanlanır. Ardından ortası açılıp içerisine mayalı ılık sütü, sıvı yağı, soda ve yumurtanın akını ilave ettikten sonra ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun üzeri temiz bir bezle örtülüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra hamur ceviz büyüklüğünde parçalara ayılarak beze yapılır. İsteyen içerisine beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz ile harç yapabilir. Bezelerin ortası açılarak peynirli iç harç konulup kenarlarını birleştirerek yuvarlanır. Sade yapmak isteyenler de bezeleri yuvarlayarak hazırlayabilir. Hazırlanan poğaçalar yağlanmış fırın tepsisine dizilerek üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir.

Sodalı poğaça tarifinin püf noktası

Sodalı poğaçanın püf noktası hamurunun mayalanma süresinin aceleye getirilmemesidir. İster yaş maya ister kuru maya kullanılsın her ikisinde de diğer malzemeler ile birleşmeden önce mayanın iyice aktive olması gerekmektedir. Bunun dışında poğaçaların üzeri kızardıktan sonra fırında çok fazla bekletilmemeli ve fırının sıcaklığı 200 derecede olmalıdır. 200’den düşük derecede geç pişeceğinden dolayı poğaçalar gevrek olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.