Pas sökücüler nedir, nerelerde kullanılır?

06.06.2017
74
Pas sökücüler nedir, nerelerde kullanılır?

Pas sökücüler ile pas temizleme yöntemleri pas çözücüler ve mesa kimya pas sökücü nasıl kullanılır, pas çözücü ürünler ve konsantre pas sökücü nasıl seçilir.

Eskimiş metal parçaların oksit ve pas problemlerinin çözümüne pas sökücüler nedir. Kaç çeşit pas çözücüler vardır ve pas sökücü nedir. Sanayi açısından pas sökücü sprey ürün kullanımları nasıl yapılmalıdır. Bu tip ürünleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz. Sanayimizi bilgilendirmek açısından sizlere pas sökücüleri anlatacağız.

Pas sökücüler nedir
Metal oksitlenmesi sonucu oluşan korozyon tabakasının temizlenmesi için kullanılan ürünlere pas sökücüler denir. Mekanik kullanılan pas çözücüler ve kimyasal pas sökücüler olarak ayrılırlar. Biz size her ikisini de anlatmak isteriz fakat öncelikle pas nedir ve çeşitleri nedir bunları anlatalım isteriz.

Korozyon, oksit ve Pas nedir
Pas oksit veya korozyon oluşumu ve türleri farklılıklar içerir. Pas oksit ve korozyon oluşması için metalin maruz kaldığı şartlar önemlidir. Pas oluşumuna rutubet, nem, asit, alkali veya tuzlar ile etkileşimi sonucu pas meydana gelir. Ön şartı metallerin boyasız veya korumasız olmasıdır.
Oksit, korozyon ve pas türleri aşağıdaki gibidir
Metal genelinde oluşan oksit ve pas türleri.
Metal bölgesel olarak oluşan korozyon ve pas türleri.
Metal bölgesel çatlak korozyon, pas ve oksit oluşumu.
Boya ya da kaplama altı metal oksit, korozyon ve pas oluşumu.
Metal genelinde oluşan oksit ve pas türleri. Bu türler metal yüzeyini tamamen kaplar. Uzun sürelerde meydana gelir. Metal üstünde oksit ve pas kabuk tabakası oluşturur. Üst kabuk altında pas yavaş olarak ilerlemeye devam eder. Çok ağır paslı yüzey oluşumu gözlemlenir. Çözümü için ağır pas sökücüler kullanılır.
Metal bölgesel olarak oluşan korozyon ve pas türleri. Sıkça rastlanılan oksit ve pas oluşumları gibi değildir. Genelde daha önce işlenmiş veya sabitlenmiş yüzeylerde görünür. Genel oluşumu metal uyuşmazlığı olarak görülebilir. Kullanılan metallerin diğer metal ile uyuşmazlığı sonucu oluşur.
Metal bölgesel çatlak korozyon, pas ve oksit oluşumu. Metal montaj yada makine montajların da sıkça karşımıza çıkar. Montaj esnasında metalin zorlanması ile kılcal olarak bir çatlak oluşur. Bu çatlamayı kalıpların uzun süre çalışmasında da görebiliriz. Yada montaj esnasında pulların altında cıvatanın sıkılması ile oluşan kılcal çatlamadır. Bu kılcal çatlakta oluşan oksit ve pas hızla ilerleyerek çatlak korozyonunu oluşturur.
Boya ya da kaplama altı metal oksit, korozyon ve pas oluşumu. Ne kadar dikkatli davransak da bu en önemli korozyon tipinin önüne geçemiyoruz. Çünkü metal boyanmadan önce hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri hala çok ilkel olarak yapıyoruz. Boya öncesi metal yüzey hazırlama kimyasalı metalon ile yapılan hazırlıklarda bu soruna çok az rastlanır. Fakat normal yüzey hazırlamanın çoğunda bu sorun vardır. Makine üreticilerinin en önemli kalite problemidir.
Pas sökücüler kullanıldığı alanlar
Pas çözücüler ve türleri korozyon, oksit ve pas olan tüm alanlarda kullanılır. Fakat bazı pas çözücü türler vardır ki kullanım alanları ile özdeşleşmiştir. Bunları aşağıdaki gibi gruplandırılabilir sizlere açıklayabiliriz.
Asit bazlı pas sökücüler.
Alkali bazlı pas çözücüler.
Konsantre pas sökücüler.
Radyatör pas sökücüler.
Pas sökücü sprey.
Oto pas sökücüler.
Jant pas çözücüler.
İnşaat demiri pas sökücüler.
Doğal pas çözücüler.
Fayans pas sökücüler.
Zincir pas çözücüler.
Egzoz pas temizleme.
Kullanım alanına göre gruplandırmasıyla yapılmıştır. Bu sıralama daha çok mesa kimya ya gelen talepler ile şekillendirilmiştir.
Asit bazlı pas sökücüler
Genel kullanılan pas sökücüler asit bazlıdır. Ph seviyesi beş ve altındaki pas çözücüler olarak tanımlayabiliriz. Bu pas sökücü grubuna bir çok ürün gamı girmektedir. Konuyu çok dağıtmadan öncelik yapısal olarak kategori edeceğim. Daha sonra kısaca açıklamalarını yazacağım. Çünkü pas sökücüler asit bazlı yapıları kendi içinde tutarlıdır. Yapısal olarak ayrımını yapıp daha sonra içerik ayrımına gideceğim.
Yapısal olarak asit bazlı pas sökücüler
Toz veya granül asit bazlı pas sökücüler.
Sıvı asit bazlı pas sökücüler ( içerik asitleri değişkenlik gösterebilir).
Toz ve granül asit bazlı pas çözücüler örnekleri
Sitrik asit ve oksalik asit olarak örnekleyebiliriz. Sitrik asit gıda dahil olmak üzere bir çok alanda asidik düzenleyici olarak kullanılır. Aynı zamanda limon asidi olarak da bilinir. Bilinçsizce kullanımları sonucu oluşabilecek hatalar çok ağırdır. Lütfen uzmana danışmadan kullanmayınız.
Sıvı asit bazlı pas sökücüler örnekleri
Hidroklorik asit ve sülfürik asit olarak örnekleyebiliriz. Bir çok alanda değişik konsantrasyon ile pas sökücü olarak kullanılmaktadır. Direk temas edilmesi solunması ve bilinçsizce kullanımları çok tehlikelidir. Bu nedenle lütfen bir uzmana danışmadan hareket etmeyiniz.
Alkali bazlı pas sökücüler
Ph seviyesi yedi ve üstündeki pas sökücüler olarak bilinir. daha çok sistem ürünüdür. Sıcak veya soğuk kullanılan ürün tipleridir. Kullanılacağı sisteme göre yapıları farklılıklar gösterebilir.
Yapısal olarak alkali pas sökücüler ayrımlarını yaparak başlayalım.
Granül veya toz alkali pas çözücüler.
Sıvı alkali pas çözücüler.
Granül veya toz alkali pas sökücüler
Granül veya toz olarak kullanımları sistemlere göre değişirler. Toz ve granül alkali pas sökücüler örnek vermek gerekir ise payet kostik veya sodyum karbonat olarak örnekleyebiliriz. Sıcak belli bir ısıya kadar ısıtılarak da kullanılabilirler. Ya da soğuk olarak kullanım imkanı vardır.
Sıvı alkali pas sökücüler
Sıvı formda satışları vardır. Yapı taşıyıcı kimyasalı alkali olmayabilir fakat alkaliteye ayarlanabilir. Alkali pas sökücüler örneklemesi ise kostik olarak verebiliriz. Şunu unutmayın hiçbir ham madde tek başına kullanılmaz. Tüm pas çözücüler içerisinde mutlaka bazı aktivasyon yada pasivasyon kimyasalı vardır.
Konsantre pas sökücüler
Su ile kullanılacağı alana göre ayarlanabilen pas sökücü türüdür. Konsantre pas sökücü kimyasal dendiğinde aklınıza su ile çoğaltılan pas çözücüler gelsin. Pas, oksit veya korozyon ne kadar ağır ise siz de o kadar az su ilavesi yaparak hazır hale getirirsiniz. Dikkat etmeniz gereken noktalar var tabi ki. Çünkü içerisinde kullanılan asit türlerine göre kullanım alanları çok farklılık gösterir.
Radyatör pas çözücüler
Radyatörleri evsel ve araç radyatörü olarak ayırmak gerekir. Araçlarda kullanımları toz veya sıvı olarak değişebilir. Evsel radyatör pas ve kireç sökücü olarak kullanımı vardır. Su dolaşan radyatörler için geçerli ürünlerdir. Yağ bazlı radyatörler için geçerli değildir. Asidik ürün grubunda olup konsantre pas sökücü ve kireç çözücü ürünler diyebiliriz.
Pas sökücü sprey
Pas sökücü sprey olarak adı geçse de asıl görevi pas gevşetici özelliğidir. Genellik sanayilerde temizlik amaçlı veya pas gevşetici sprey olarak kullanımına rastlanır. Mobil ekipler tarafından yada bakımcı personel tarafından kullanılır pas sökücü sprey ürünler. Pas sökücü sprey çeşitliliği ise oldukça fazladır. Bu konuda otorite firmalar formülleri ile ön plana çıkarlar. Diğer ürün grupları ise daha çok yağlayıcı özelliği ile ön plana çıkar. Kapı anahtar deliği veya sıkışmış somunları açmak için kullanılır.
Oto pas sökücüler
Oto pas sökücü ürünlerde durum biraz farklıdır. Pas sökücü sprey de bir oto pas sökücü grubu üyesidir. Fakat ağır paslar için daha nitelikli pas çözücü ürünlere ihtiyaç duyulur. Oto pas sökücüler bir kaç gruba ayrılabilirler. Jant pas sökücüler, egzoz pas çözücü ve oto boya öncesi pas çözücüler olarak ayırmalıyız.
Jant pas sökücüler
Jant için kullanılan bir kaç tip pas sökücü bulunmaktadır. Bunlar alkali jant pas çözücü alüminyum jantlar için kullanılır. Jant pas sökücü asit ise kara tipi jantlar için kullanılır. Sonrasında pasivasyon kullanmalıdır yada boyanmalıdır. Alkali ürünler de pasivasyon gerekliliği çok yoktur. Fakat asidik ürünlerde boya veya kaplama yapılamayacağı zaman pasivasyona ihtiyaç duyulur.
Egzoz pas sökücü
Egzozlar için kullanılan pas çözücüler olarak bilinir. Egzoz tipine göre değişkenlik gösterirler. Normal egzoz kaplamalı egzoz gibi tiplerde farklı egzoz pas sökücüler kullanılır. Asidik ürün kullanımı yapıldıktan sonra pasivasyon yapmak önemlidir. Egzoz pas çözücü kullanımı sonrası boya veya kaplama yapılmayacak ise mutlaka pasivasyon kullanınız. Yoksa tekrar pas yapması muhtemeldir.
İnşaat demiri pas sökücüler
inşaat demiri pas sökücü
İnşaat demiri pas sökücü ürünlerin kullanımı 2010 yılı itibari ile çok sık kullanılmaktadır. Çünkü inşaatlara paslı demir ile beton atılması yasaklanmıştır. Bu inşaat statiği ve güvenliği açısından önemlidir. Özellikle son yıllarda bu güvenlik önlemi sorular ile dahada belirgin hale gelmiştir. Bu sorular demir pası nasıl çıkar demirdeki pas lekesi nasıl çıkar. Demirdeki pas nasıl çıkar, demirdeki küf nasıl çıkar ve demirden pas nasıl çıkar şeklindedir. Tabi ki yöneltilen önemli bir soruda inşaat demiri pas sökücü fiyatları nedir dir. Soruların tek cevabı vardır mesa kimya inşaat demiri pas sökücü no-pas-rebar.
Doğal pas sökücüler ile pas giderme
Doğal pas sökücüler olarak biline birkaç üründen bir örnek vereyim. Her evde bulunan sirke doğal pas sökücü üründür. Fakat her yerde sirke kullanımı aynı zamanda çok hızlı geri paslanma yapacaktır bilinmelidir. Aynı zamanda limon da içerdiği sitrik asit den dolayı pas çözücü görevi görür. Fakat yine aynı geri paslanma problemi bu üründe de mevcuttur. Bu nedenle yazının son paragrafında pas çözücüler nasıl seçilmeli başlığına iyi odaklanın.
Fayans pas sökücüler ile pas çıkarma
Fayans pas sökücü
Fayans üzerinde oluşan veya metal pasının akması sonucu fayans a yapışan paslar için kullanılan fayans pas sökücü kimyasal üründür. Fayans pas sökücü asit bazlı olabilir. Ya da fayans pas çözücü alkali bazda olabilmektedir. Fayans ve derz aralarına zarar vermeden pas çıkarıcı görevi görür. Fayans çeşidine göre yada derz çeşidine göre pas çözücü etkisi değişmez.
Zincir pas sökücüler ile pas temizleme
Zincir pas sökücü
Zincir pas sökücüler pas ağırlığına göre pas giderici kullanımı gerektirir. Çünkü eğer hafif bir pas ise zincir pas sökücü sprey kullanılır. Ağır bir pas tabakası ise zincir pas sökücü asit gerekir. Dikkat edilmesi gereken nokta Zincir pas çözücü asit bazlı ise kullanım sonrası pasivasyon ürünü kullanılmalıdır. Zincir mukavemetini etkilemeyen pas temizleme ürünleri kullanılmalıdır. Bu tip pas çözücüler içeriğinde inhibitör oranı oldukça yüksektir.
Pas sökücü nasıl seçilir
Pas çözücü
Pas sökücü seçimi yapmak için önce bir iş programı yapınız. Soruları sıralayınız pas temizleme işlemi sonrası hangi işlemi yapacaksınız. Boya veya kaplama yapacaksanız yağ bazlı ürün kullanamazsınız. Boya veya kaplama yapmayacağınız zaman konsantre pas sökücü asit de kullanamazsınız. Burada en önemli ayrım şudur.
Boya veya kaplama yapmayacak iseniz konsantre pas sökücü asit kullandığınızda pasivasyon yapmalısınız.
Boya veya kaplama yapmayacağınız zaman pas sökücü sprey tipi yağlı ürünler kullanabilirsiniz.
Pas sökücü asit kimyasal kullanımı sonra yüzeyi korumayacak iseniz pasivasyon ile nötürleyiniz.
Pas sökücüler ile ilgili sıkça sorulan sorular.
Pas lekesi nasıl çıkar : Uygulama yapılacak yüzeye göre seçimi yapılmalıdır.
Demirdeki pas lekesi nasıl çıkar: Mesa kimya inşaat demiri pas sökücü no-pas-rebar ile.
Demir pası nasıl çıkar : Sonraki işleme göre pas çözücü seçimi yapılmalıdır.
Pas sökücü sprey fiyatları : Pas çözücü sprey fiyatları 4,00 tl ile 150 Euro arası değişen fiyatları vardır.
Pas sökücü fiyatları : Konsantre pas çözücü fiyatları 5,00 tl ile 200 Euro arası değişen fiyatı vardır.
En iyi pas sökücü nedir : Amacı doğrultusunda kullanılan pas çözücü en iyi üründür.
Pas sökücü sprey çeşitleri : Normal basınçlı kutu pas çözücü sprey yada su bazlı trigger sprey pas çözücüler.
Pas sökücü nasıl yapılır : Üretim için sisteme ihtiyacınız var. Uygulama için parça boyutuna göre en ekonomik pas çözücü yöntem seçilir.
Demir pası nasıl temizlenir : Demir pas temizleme işleminden sonra yapacağınız işleme göre değişir.
Mesa kimya pas sökücüler yazısını sizin için yazdı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.