NATO’dan Şam’a uyarı

04.10.2012
68
NATO’dan Şam’a uyarı

Türkiye’nin Suriye’ye karşılık verdiğinin kamuoyuna yansıdığı saatlerde NATO Konseyi, Türkiye’nin yaptığı çağrı üzerine Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde toplandı

BRÜKSEL (CİHAN)

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen başkanlığında yapılan toplantıda, Türkiyenin NATO Daimi Temsilcisi Haydar Berk, Suriye-Türkiye sınırında yaşanan gelişmelerle ilgili müttefik ülkelerin temsilcilerine bilgi aktardı.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Suriye oybirliği ile kınandı ve uyarıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklama şöyle:
26 Haziran 2012 tarihinde belirtilmiş olduğu üzere, İttifak, Suriye’deki durumu yakından takip etmeye devam etmektedir. Suriye rejiminin, uluslararası hukukun aşikâr ihlali olan ve de İttifak’ın bir üyesinin güvenliğine yönelik tehlike teşkil eden, NATO’nun güneydoğu sınırına yönelik saldırgan hareketleri ışığında, Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması’nın 4’üncü maddesi çerçevesinde bugün toplanmış ve Suriye kuvvetlerinin, Türkiye’nin bu ülke ile bitişik sınır bölgelerini devamlı olarak bombardımana tabi tutması konusu tartışılmıştır.
3 Ekim 2012 tarihli yapılan ve 5 Türk vatandaşının ölümüne ve de pek çoğunun yaralanmasına neden olan son bombardıman, ciddi bir endişe durumu teşkil etmekte ve tüm İttifak taraflarınca kınanmaktadır.
Güvenlik ve dayanışmanın, Washington Anlaşması’ndan kaynaklanan, bölünmezlik ruhu gereği, İttifak, Türkiye’nin yanında yer almakta, bu müttefike karşı sürdürülmekte olan bu türlü saldırganlığa derhal son verilmesini talep etmekte ve Suriye rejimini, uluslararası hukuku alenen ihlale son vermeye davet etmektedir.

ABD: MÜTTEFİKİMİZ TÜRKİYENİN YANINDAYIZ
Beyaz Saray, Türkiye ile Suriye sınırında meydana gelen olaylarla ilgili, Müttefikimiz Türkiyenin yanındayız mesajı verdi. Suriyenin, Akçakalede 5 kişinin ölümü , 9 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan saldırısını kınadığını belirten Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor, Sorumluluk sahibi bütün uluslar sunu açıkça söylemeli ki, Esadın zamanı çoktan doldu, çekip gitmesi gerek diye konuştu. Vietor, Esadın kanlı baskısının kendi yönetimine karşı çıkan, kendi halkına karşı olduğunu, ABD olarak müttefik Türkiyenin yanında durduklarını belirtti.
Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK (DHA)

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.