Mecliste yemin tartışması

18.06.2011
62
Mecliste yemin tartışması

Yemin töreni öncesi bağımsız bazı milletvekillerinin yemin metnini okumama yönünde görüş beyan etmelerine Şahin net cevap verdi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinin hangi metni yemin olarak genel kurul kürsüsünde söyleyeceklerinin anayasada ve içtüzükte yazılı olduğunu belirterek, “Bu değişinceye kadar, değişmesi icap ediyorsa- milletvekili arkadaşlarımızın bu yemini yapmaları gerekiyor. Aksi halde yemin etmemiş ya da yemin etmekten kaçınmış duruma düşer, parlamento çalışmalarına bu arkadaşlarımız katılamazlar” dedi. TBMM’ye gelerek, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci ile birlikte kayıt yaptıran Şahin, kayıt işleminin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. “Yeni dönemin Türk demokrasisinin daha da gelişmesini, halkımızın refah seviyesinin daha da yükselmesine hizmet eden bir dönem olmasını diliyorum” diyen Şahin, “Doğrusu halkımızın da beklentisinin de bu olduğu düşüncesindeyim. Halkımızın bu beklentisinin bu dönemde geçtiğimiz dönemlerden daha fazla gerçekleşmesini diliyorum. Bu dönemde görev yapacak olan tüm milletvekili arkadaşlarımıza üstün başarılar diliyorum” dedi.

CEZAEVİNDEKİ VEKİLLERİN DURUMU

Bir gazetecinin cezaevinde bulunan milletvekillerinin durumunu sorması üzerine Şahin, şunları kaydetti:
“Tabii buna yargı organları karar verecektir. Milletvekili seçilen ve tutuklu bulunan sayın milletvekillerinin dosyalarına bakan yargıçlar değerlendireceklerdir. Sanıyorum onlar ellerindeki mevzuat çerçevesinde hareket edeceklerdir. Geçmişte milletvekili seçilince tahliye edilip parlamentoda görev yapan milletvekilleri oldu. Ama her ayrı durumu müstakil olarak yargıçların değerlendireceğini düşünüyorum.”

YEMİN TARTIŞMASI

Meclis Başkanı Şahin, BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin, milletvekili yeminin de yer alan ‘Atatürk ilke ve devrimleri’ bölümünden rahatsız olduklarının değişik platformlarda tartışıldığının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

“Milletvekillerinin hangi metni yemin olarak genel kurul kürsüsünde söyleyecekleri anayasada, içtüzükte yazılıdır. Bu değişinceye kadar, değişmesi icap ediyorsa- milletvekili arkadaşlarımızın bu yemini yapmaları gerekiyor. Aksi halde yemin etmemiş ya da yemin etmekten kaçınmış duruma düşer, parlamento çalışmalarına bu arkadaşlarımız katılamazlar. Ben hiçbir milletvekili arkadaşımızın böyle bir tavır içinde olacaklarını düşünmüyorum. Geçmişte de pek olduğunu hatırlamıyorum. Daha 24. dönem başlarken böylesine lüzumsuz bir tartışmanın, bu tartışmayı açan arkadaşlarımıza ne de mensubu oldukları siyasi partiye ne ülkemize hiçbir faydası olmaz. Onu düşüneceklerini tahmin ediyorum.”

TEST ETTİK, KALİTELİYMİŞ”

Şahin, birlikte kayıt yaptırdığı Karabük Milletvekili Osman Kahveci’nin milletvekili rozetini taktı. Rozeti takmak için uzun süre uğraşan Şahin, “Vidalıymış, kolay kolay çıkmaz. Dört yıl devam eder” dedi. Kahveci de, yıllarca ormancı olarak ülkeye hizmet ettiğini belirterek, “Rozetin başkanın elinden takılması gerçekten benim için gurur verici. Yıllarca Türk ormancılığına hizmet ettik, inşallah bundan sonra milletimize hizmet edeceğiz” diye konuştu. Gazetecilerin Kahveci’ye üzerindeki takım elbisenin kaliteli olduğunu söylemesi üzerine de, rozeti takmakta zorlanan Meclis Başkanı Şahin, “Kaliteliymiş, biraz önce test ettik” dedi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.