Köpekler insanı hasta eder mi?

15.12.2017
75
Köpekler insanı hasta eder mi?

Köpeğiniz yalnızca en iyi dostunuz değil, aynı zamanda uzun yaşamın da bir anahtarı. Köpeğiniz hayatınızı kurtarıyor. Yeni araştırmalar, insan-köpek etkileşimlerinin simbiyotik olabileceğini ve hayvanların empatik eğilimlerinin sahipleri için sakinleştirici bir etki yarattığını ileri sürüyor. Duygusal desteğin ötesinde, köpeklerin bu listemiz size barınağın yolunu tutturabilir.

Kan basıncınızı (tansiyonunuzu) düşürürler

Yüksek tansiyon, ister yaşam tarzınızla alakalı olsun veya ister aile geçmişiniz nedeniyle, vücudunuzu saatli bir bomba haline getirir. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon, kalp krizi veya inme riskinizi önemli ölçüde artırabilecekken, evcil hayvanınız sayılarınızı düşürmenin anahtarı olabilir. Araştırmacılar, insan deneklerin bir hayvanla vakit geçirirken veya konuşurken daha düşük kan basıncına maruz kaldıklarını ve aynı anda ikisini de yaparken kan basıncında en büyük düşüşün görüldüğünü söylüyorlar.

Kalp hastalıkları riskinizi azaltır

Her gün köpeğinizin şirin yüzünü görmek sonsuz coşkusunun tadını çıkarmak mecazi anlamda kalbinizi ısıtırken aynı zamanda gerçek anlamda, kalbinizde bulunan hayati önem taşıyan kaslarınızı da güçlendirir. Hayvanlarla etkileşim, yalnızca stres seviyenizi düşürerek kalbinize yardımcı olmaz, aynı zamanda, kan basıncınızı ve kolesterolü düşürür, kalp rahatsızlığı riskinizi azaltacak şekilde kardiyovasküler sporu artırır.

Stres seviyenizi düşürür

Köpeğinize gezintiye çıkararak yaptığınız egzersiz, yağ depolamayı tetikleyen stres hormonu kortizolünü azaltmanın etkili bir aracıdır ve bir hayvanı evcilleştirme eylemi de stresinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılar, köpeklerle etkileşimde bulunmanın genel verimliliğini arttırırken, ofis çalışanları için stresi önemli ölçüde azalttığını buldu.

Günlük egzersiz yapmanıza yardımcı olur

Bir spor salonu ziyaretini,programınıza sıkıştırmak için zaman bulmakta zorluk çekseniz bile, köpek dostunuz sayesinde egzersiz yapabilirsiniz. Köpeğinizi her gün mahallenizde ya daparklarda birkaç saat yürüyüşe çıkartarak, obezite ve kronik hastalık riskinizi azaltabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir

Ellerinizi düzenli olarak yıkamanız, ofisinizde dolaşan sinir bozucu soğuk algınlığının riskini azaltmanıza yardımcı olabilir, ancak bir evcil hayvan daha iyi koruma sağlar. Araştırmalar, hayvan beslenen bir evde büyümekte olan bebeklerin, hayvan arkadaşı olmayanlara göre daha az hasta olduklarını gösteriyor.

Depresyon riskinizi azaltır

Depresyon riskinizi azaltmak, dört ayaklı arkadaşınızla biraz zaman geçirmek kadar basit olabilir. Araştırmalar, bir köpeğin sevilmesinin serotonin düzeylerini artırabileceğini ve kötü düşünceleri savuşturmaya yardımcı olabileceğini, hayvanınızı gezintiye çıkarırken yaptığınız egzersizin ise ciddi bir endorfin artışına sebep olduğunu gösteriyor.

Acıyla başa çıkmanıza yardımcı olur

Ağrı kesici sadece hap şeklinde gelmez. Bazı cerrahi hastalıklar, Ağrı kesici ilaçlar ile büyük ölçüde desteklenirken, köpek arkadaşınız ile zaman geçirmek de ağrınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sosyalliğinizi artırırlar

Bir yetişkin olarak arkadaş edinmenin kolay olmayacağını inkâr edemeyiz. Neyse ki, evcil hayvan sahibi olmak, sosyalleşmenizi kolaylaştıracaktır. Parka yapılan birkaç gezi, size eşlik eden evcil hayvan sahipleriyle bağlantı kurmanın kapısını açacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.