Kilosuz tatil için öneriler

02.08.2013
77
Kilosuz tatil için öneriler

Deniz,kum ve güneş Malum hala tatil dönemindeyiz Uzman Diyetisyen Serkan Tutar tatilde kilo alınmaması hakkına bilgiler verdi.

Uzun ve yoğun bir çalışma temposundan sonra dört gözle beklediğimiz yaz tatili geldi. Genel olarak bu dönemde hiçbir birey yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeden sınırsız bir besin tüketimi içine girer. Genel olarak haftalık yapılan tatillerde bile en az iki kilo alıp tatilimizi bitiririz. Peki, tatili hiç kilo almadan sadece ufak tüyolarla kilo almadan atlatma şansınız var mı?

Tatil döneminde normalde beslenme programımızda olmayan birçok besini tüketiriz. Bu besinlere ek olarak alkol, geç saatte uyuma ve düzensiz uyku saatleri de eklendiğinde kilo almanız kaçınılmaz bir durum haline gelir.

Otelde tatil yapacaklar için:

Otellerde genel olarak açık büfe olarak servis edilen yemek sistemi kilo almanızın temelini oluşturmaktadır. Eğer otelde tatilinizi yapmayı düşünüyorsanız ilk olarak sağlam bir sabah kahvaltısı ile güne başlayabilirsiniz. Özellikle kahvaltıda beyaz, kaşar, dil vb peynir çeşitlerine ek olarak haşlanmış, omlet veya menemen olarak yumurta kesinlikle tercih edilmelidir. Dilenirse az miktarda şarküteri kısmından da sucuk, salam veya jambon gibi tercihler yapılabilir. Bunlara ek olarak esmer ekmek tercih edilmelidir ve sabah kahvaltısında kesinlikle tatlı tarzı besinler tüketilmemelidir. Ayrıca az miktarda börek, poğaça her gün olmamak şartı ile tüketilebilir.

Otelde tüketeceğiniz öğle yemeğini ise hafif geçirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle peynirli, tavuklu veya ton balıklı salata gibi tercihler sindiriminizin de daha rahat olmasını sağlayacaktır. Öğle yemeği için diğer alternatifleriniz ise zeytinyağlı sebzeler olabilir. Sebze tabağının yanına ise yoğurt, ayran veya cacık gibi besinleri ihmal etmemelisiniz.

Akşam yemekleri genelde otellerde kalanlar için en ağır öğünler olmaktadır. Çünkü gün içerisinde arttırılan fiziksel aktiviteler ile harcanan fazla enerji daha fazla miktarda besin tüketimi ile kapatılmaktadır. Akşam yemeklerinde tercih edebileceğiniz en doğru besin et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek olan besinlerdir. Proteinli besinler kan şekerinin daha dengeli olmasını sağladıkları için akşam yemeklerinin değişmez ana yemeği olmalıdır.

Yazlıkta tatil yapacaklar için:

Yazlıkta tatil yapacak olanlar kendi yemeklerini kendileri hazırlamalarını bir dezavantaj gibi görseler de aslında bu ciddi bir avantajdır. Çünkü daha az alternatif ve istediğin yemeği kendinizin hazırlaması kilo alımının engellenmesi açısından önemlidir.

Yazlıkta kahvaltıyı oteldekine benzer şekilde peynir ve yumurta alternatifleri ile yapabilirsiniz. Ayrıca buna ek olarak yaz meyvelerinden ekleyebilirsiniz. Özellikle karpuz ve kavunu fazla miktarda tüketmeniz karın bölgenizi yağlandırdığını unutmamalısınız.

Öğle yemeklerini yazlıkta atlayabilirsiniz. Çünkü yazlıkta kahvaltı genel olarak daha geç saatlerde yapıldığı için öğle yemeğini tüketmeyebilirsiniz. Ama burada en önemli nokta ara öğün yapmanızdır. Eğer aralarda yoğurt, simit, ayran, peynir, kuruyemiş veya kuru meyve gibi besinleri tüketirseniz akşam yemeklerinde yemeğe olan eğiliminizin daha az olması sağlanacaktır.

Yazlıkta akşam yemeklerinin ilk seçimi et grubu olmakla birlikte bu en doğru seçimdir. Etinizin yanına sebze grubundan herhangi bir besin tüketebilir hatta meze tabağından seçimler yapabilirsiniz.

Yurt dışında tatil yapacaklar için:

Yurt dışı tatilleri genellikle yeni lezzetlerin keşfedildiği yerler olması nedeni ile ciddi kilolar alınıp gelinebilir. Bunu önlemek için özellikle fiziksel aktiviteyi bir koz olarak fazlaca kullanabilirsiniz. Özellikle yeni yerleri gezmeniz ve genel olarak bunu yürüyerek yapmanız en büyük avantajınızdır.

Sabah kahvaltıları genel olarak otellerde yapılan yurtdışı tatillerinde, sabahları kruvasan yerine daha çok klasik kahvaltı olarak adlandırdığımız peynir ve yumurtalı kahvaltıyı tercih edebilirsiniz. Eğer bu tarz kahvaltıyı yapmak istemiyorsanız cornflakes ile sütte tüketebilirsiniz.

Öğle yemekleri yurt dışı tatillerinde genel olarak atlanır veya fast food tarzı besinler tercih edilir. Bu tarz besinleri tercih etmek zorunda iseniz akşam yemeklerinde et veya tavuk tarzı proteinli besinleri tercih etmelisiniz. Açıkçası birçok ülkede sebze yemekleri ve çeşitleri ülkemizdeki kadar bulunmamaktadır. Bu nedenle et yemeklerinin yanında salata bulabilirseniz hem tokluk sağlaması hem de kilo koruması için daha iyi bir alternatif olacaktır.

Akşam yemeklerinde ise iyi bir kan şekeri dengeleyicisi olan proteinli besinleri tüketebilirsiniz. Proteinli besin tüketmeniz nedeni ile yurt dışında alkol tüketimini de gerçekleştirebilirsiniz.

Önemli Tüyolar

-Yoğun karbonhidrat içeriği olan poğaça, simit, açma, dondurma, çikolata veya tatlı gibi besinleri o gün içerisinde fazla miktarda tükettiyseniz ertesi günü öğle ve akşam yemeklerinde et grubu ile salata tüketmelisiniz.

-Alkol aldığınız akşamın ertesi günü sabah kalktığınızda birkaç tane kuru meyve atıştırıp 45 dakika yürüyüş yapmalısınız.

-Pizza, hamburger tarzı besinler tükettiğinizde o gün içerisinde veya ertesi günü daha aktif bir gün geçirmeye dikkat edin.

-Ara öğün yapmaya özen gösterirseniz kan şekeriniz daha dengeli olur. Bu durum bir sonraki öğünde daha az besin ile doymanızı sağlayacaktır.

-Gün içerisinde 2-3 adet yeşil çay içmeniz daha hızlı çalışan bir metabolizma için önemlidir.

-Tatil boyunca günde en az iki litre su içmelisiniz. İçmiş olduğunuz iki litre su dolaşım sisteminin, barsak sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.