Karpal Tünel Sendromu Nedir

03.03.2011
72
Karpal Tünel Sendromu Nedir

Şikayetleriniz genelde akşam saatlerinde yada uyku esnasında mı ortaya çıkıyor?

Ellerde sallama yada sarkıtma ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Öyleyse kesinlikle bir doktora görünüp problemin Karpal Tünel Sendromu olup olmadığını araştırmanız gerekiyor.

Karpal Tünel Sendromu nedir?

Karpal Tünel Sendromu (KTS) teknolojinin hızla geliştiği ve insanlar için vazgeçilmez bir hale geldiği son zamanlarda özellikle bilgisayar kullananlarda ortaya sıkça çıkan ve gün geçtikçe çoğalan, ellerde ağrı ve uyuşmayla karakterize, en çok görülen tuzak sinir rahatsızlığıdır.
KTS ellerin ve özellikle parmakların hareketini ve büyük bir kısmın duyusunu sağlamakta olan Median sinirin, koldan avuca ilerlemesi esnasında bilek hizasında, bileğin iç yüzünü enine sarmakta olan ligamentin altında meydana gelen, Karpal olarak isimlendirdiğimiz tünel tarzında olan dar bir geçitte sıkışması sonucu meydana gelir.

Karpal Tünel Sendromu belirtileri nelerdir?

Belirtiler genelde çok yavaş ilerler ve genellikle avuç içi, baş, işaret ve orta parmakta yanma, karıncalanma yada uyuşma olarak başlar. Birçok KTS hastası parmağında şişme hissini ifade eder fakat gözle görülür bir şişlik görülmez. Semptomlar genelde akşam saatlerinde ve özellikle uyku esnasında ellerinin birinde yada her ikisinde başlar, rahatsızlık ilerledikçe şikayetler gündüz saatlerinde de kendisi gösterir. İnsan ellerini sallama ve sarkıtma gibi ihtiyaçlar duyar. İleri aşamalarda bilekte ağrıyla beraber yumruk yapma, ufak eşyaları tutabilme yada ince işleri yapmada zorluklar olabilir. Bazı hastalar soğuk- sıcak ayırımını yapamaz duruma gelebilir.. Kronik ve tedavi edilmeyen vakalarda başparmağın avuç içi, dip kaslarında erime görülür.

Karpal Tünel Sendromu neden ortaya çıkar?

Karpal Tünel Sendromu genellikle tünelin anatomik darlığından dolayı meydana gelir. Bilekte burkulma yada kırıklar gibi travmatik sebepler, diyabet hastalığı, hipofiz bezinin fazla çalışması, hipotiroidi, romatoid artrit, bilek eklemlerinde mekanik sorunlar, fazla bilgisayar yada titreşmeli alet kullanımı, uzun süreli el işi ve uğraşları, gebelik yada menopoz döneminde rastlanan vücutta fazla sıvı birikimi ve kilo almak, karpal tünelin içinde kist yada tümör, Karpal tünel sendromunun oluşumunda görülen diğer nedenlerdir..

Toplumda görülme oranı %1 – 2 olup, çalışanlarda %3-4’e kadar artış gösterir.. KTS yaş ile doğru orantılı olan bir sorundur, yaş arttıkça yakalanma ihtimali artış gösterir. En çok 40 – 60 yaşlar arası görülür. Kadınlar erkeklere oranla yaklaşık üç kat daha risk altında olurlar, bunun nedeni olarak kadınlarda karpal tünelin daha dar olması, östrojen içeren doğum kontrol hapları kullanımı, menopoz ve gebelik dönemleri gösterilir. Sürekli kullanılmakta olan el daha çok ve erken etkilenir. Şeker rahatsızlığı yada başka metabolik rahatsızlıklarda sinirlerin yapısı direkt etkilendiği zaman bu durumda bulunan insanlar daha çok risk altında olurlar.

Karpal Tünel Sendromu nasıl teşhis edilir?

Erken teşhis ve tedavi kalıcı hasarın önlenebilmesi için çok önemlidir.. Detaylı bir nörolojik ve fizik muayeneyle eller, kollar, omuzlar veya boyunda KTS’yi taklit edebilecek başka rahatsızlıklar ortadan kaldırıldıktan ve olası bir KTS’ye karar verildikten sonra EMG testiyle tanı kesin olarak konur. EMG’de el ve bilek üstünde yerleştirilen elektrotlarla sinir iletimleri ölçülüp kesin tanı ile beraber rahatsızlığın seviyesi belirlenir, tedavinin nasıl olacağı planlanır. Hafif ve orta derece sıkışmalarda ilaç tedavisiyle beraber önleyici ve koruyucu tedaviler tercih edilir, ağır durumlarda cerrahi müdahale kararı alınabilir. Rutin laboratuar testleri ve röntgen, metabolik rahatsızlıklar, artrit veya bilekte kemik, eklem veya yumuşak doku zedelenmesi teşhisi için yapılabilir. Diğer görünteleme teknikleri (MR, Ultrason) genelde KTS teşhisinde yarar sağlamaz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.