İyi beslenerek depresyondan kurtulmak mümkün!

15.12.2017
75
İyi beslenerek depresyondan kurtulmak mümkün!

Mevsim geçişleri, havanın soğuması, günlerin kısalması derken depresyon kapıda hazır bekliyor. Yoğun iş hayatıyla birlikte birçok şeyi geçiştirmeye başlıyoruz. Bunların başında öğün atlama ya da ufak tefek atıştırmalıklarla geçiştirme geliyor. Doğru ve dengeli beslenmemenin depresyona davetiye çıkardığını muhtemelen hiç düşünmediniz değil mi?

Omega 3, Bvitamini, sağlıklı karbonhidratlar sinir sistemini düzenliyor. Bu sayede mutluluk hormonu da aktif hâle geliyor.Antidepresan özelliği taşıyan besinlerin neler olduğuna bir göz atalım.

Muz

Bvitamini ve potasyum kaynağı olması açısından önemli bir besindir. Tatlı krizlerini önlemesi bakımından ise mükemmel bir atıştırmalıktır.

Ceviz

Omega3 içermesi özellikle serotonin yani mutluluk hormonunu arttırıyor. Günde üç tam ceviz tüketmek yeterli olacaktır. Yağlı bir besin olduğu için fazla tüketilmemesi gerekiyor.

Ispanak

Folik asit barındırması bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Enerji vericidir ve halsizliğe iyi gelir. Yemeğini sevmiyorsanız salatasını yapabilirsiniz.

Tam tahıllı ekmek

Karbonhidrat yüksek enerji kaynağıdır. Yeterli derecede alınmazsa yorgunluğa sebep olur. Zararlı karbonhidratlar yerine tam tahıllı ekmek tercih edin. Selenyum ve çeşitli mineral içermesi bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu sayede depresyonla mücadelede önemlidir.

Domates

Antioksidan bakımından zengin olması stres azaltıcı bir etki yaratır.Depresyona birebirdir.

Balık

Omega 3 bakımından en zengin besinlerdendir. Omega 3 ise Antidepresan niteliği taşır. Haftada en az bir kez balık tüketmek gerekir.

Yumurta, süt, yoğurt, peynir, tavuk, et

Serotoninve endorfin hormonlarını proteinli besinler aktif hale geçirmede büyük rol oynar. Süt ve süt ürünleri, et, tavuk ve yumurta sofradan eksik edilmemesi gereken besinlerdir.

Acı biber

Sivri biber, süs biber turşusu, kırmızı pul biberi gibi yanma hissi oluşturan yiyecekler endorfin salgılanmasını sağlıyor.

Papatya çayı

Melatonin papatyanın içinde çokça bulunur. Bağışıklıksistemini güçlendirmesi ve gevşetici etkisi sayesinde rahatlatıcı bir etki oluşturur. Demlediğiniz papatya çayını bir çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.

Çikolata

En sevilen yiyeceklerin başında gelen çikolataya antidepresan desek yeridir. Hem çok lezzetli hem de mutluluk verici. Fakat yağlı ve çok şekerli olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden çok fazla tüketmemek ve bitter çikolata tercih etmek daha faydalıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.