Huntington Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi

16.02.2011
97
Huntington Hastalığı Nedenleri ve Tedavisi

Huntington hastalığı hem beden hem de zihni etkileyen progresif bir nörodejeneratif hastalıktır.

Huntington hastalığı beynin belirli alanlarda derin hücrelerin ölümüne neden olur. George Huntington adlı bir Amerikalı doktor 1872 yılında bu hastalığı tanımlamıştır. 10.000 kişide bir kişiyi etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Bir çocuğun ailesinde bu hastalık varsa çocukta görülme oranı %50’dir, yani dominant geçişli bir hastalıktır. Nedeni hala tam olarak anlaşılamamıştır.protein kodlayan bir gendek mutasyonlar sonucu oluştuğu bilinmektedir.

Bu mutasyonbeyinde sinir hücrelerinin ölümüne sebep olur. Huntington hastalığının belirtileri:
Tipik olarak 35-50 yaşları arasında belirtilerini göstermeye başlar. Çocukluktan itibaren her zaman gelişmeye başlayabilir. En karakteristik belirtisi, sarsıntılı ve istemsiz hareket etmektir.

Kişilik değişiklikleri, depresyon ve bunama, mental reterdasyon ve zihinsel gerileme görülür. Anormal huntingtin proteinler beyindeki proteinlerin normal çalışmasını engellemektedir. Diğer belirtileri, anormal yüz ve vücut hareketleri, ruh hali değişimi, depresyon, sinirlilik, çene kenetlenmesi, konuşmada, yürümede güçlük, kişilik değişimi ve bunamadır.

Genetik test ve erken tanı ile hastalığı durdurmak mümkündür. Diğer tedavi yöntemleri, patlamalar, halüsinasyonlar ve hareket bozukluklarını önlemek için yapılır: Klonopin, Klozaril, Haldol, Prozac, Eskalith, Aventyl, Fenotiyazin, Zoloft ilaçları belirtileri yok etmek amacıyla hastaya verilir

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.