Her Organ Bir Can Kazandırır

04.11.2010
74
Her Organ Bir Can Kazandırır

Ünye Aile Sağlık Merkezi Sorumlu Hekimi Çetin Gündoğdu, “Her organ bir can kazandırır.” dedi

Gündoğdu, Organ Bağış Haftası dolayısıyla, yaptığı açıklamada organ bağışının önemine dikkat çekerek, organ bağışını kimlerin verebileceği ve organ naklinin önemini anlattı.Gündoğdu açıklamasında, “Organ bağışı kişi hayattayken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organların başka hastalarının tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.” dedi.

Dr. Çetin Gündoğdu, Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, “Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybetmektedir. Türkiye’de yaklaşık 40 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Bu hastaların yılda sadece 600’ü bu olanağa kavuşuyor. Türkiye’de yeterli sayıda ‘ Organ Nakil Merkezi’ ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Yapılan araştırmalara göre toplumumuz organ bağışı konusunda, yeterince duyarlı değildir.” diye konuştu.

Türkiye’de nakli yapılan organların böbrek, karaciğer,kalp,akciğer,pankreas ve ince bağırsak, nakli yapılan dokuların ise kalp kapağı, kornea,kemik, kemik iliği ve deri olduğunu aktaran Gündoğdu, “Unutulmamalıdır ki bağışlanan her organ kurtulan bir yaşamdır ve ülkemize maddi ve manevi önemli katkılar sağlanmaktadır.” dedi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.