Hamilelikte meyve ve sebze tüketimi

06.03.2011
84
Hamilelikte meyve ve sebze tüketimi

Hamilelik döneminde beslenmeye sürekli değinen uzmanlar hamilelik döneminde hangi sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiği hususunda bilgiler verdiler.

Gebeliğin ilk aylarında bulantı ve kusma sebebiyle normal öğünleri yeterince yemek yiyemeyenler sık ve az yemelidir. Kokulu , fazla sulu yemekler bulantı ve kusmayı artırabilir. Bu tür yiyecekler bir süre azaltılabilir ve alabileceği şekilde verilir. Yemekler, görünüş, renk kıvam ve lezzet yönüyle iştah açıcı şekilde hazırlanmalıdır.

Aşırı beslenmeden kaçınmalıdır. Ayda en az bir kez tartılmalıdır. Normal ağırlıkta bir kadının gebeliği sırasında ayda ortalama 1 kg dolayında artışı normal sayılır. Ağırlık artışının az yada çok olmasına göre diyetin enerji değeri azaltılmalı ya da artırılmalıdır. Zayıflamada günlük alınan enerji 1 kalorinin altına düşmemelidir.

Gebe kadında şişme (ödem) varsa, diyette tuz azaltılmalıdır. Yemekte tuz az konmalıdır. Gebelikte, doktora danışmadan ilaç alınmamalı; sigara, alkol kullanılmamalı, aşırı çay ve kahveden kaçınmalıdır. Sigara içilmesi sırasında oluşan çeşitli maddeler yanında karbonmonoksit, anne sağlığını bozduğu gibi dölde zehirleyici etki gösterebilir. Yapılan araştırmalar , Gebelik hakkında daha fazla bilgi”>gebelik süresinde sigara kadınların bebekleri arasında doğum ağırlığı düşük olan bebek oranının, sigara içmeyen kadınların bebeklerine göre yüksek olduğunu göstermiştir.

Doğum ağırlığı düşük bebekler de doğum ağırlığı normal olanlara göre hastalıklara az dirençsizdir. Bu bebeklerin yaşama şanşları da daha azdır, yaşayanlar arasında bedensel ve zihinsel gerilik gösterenlerin oranı, normal ağırlıkta doğanlar çok yüksek

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.