Hamilelikte Fit Kalabilmek İçin Yapılması Gerekenler

26.04.2011
83
Hamilelikte Fit Kalabilmek İçin Yapılması Gerekenler

Gebelik vücuda birçok değişiklik getirir. Psikolojik ve ruhsal değişimlerin yanında tabii ki fiziksel değişimler de gelişir. Hamilelikte çabuk yorulunur ayaklar ağrır şişer ve çoğunlukla istirahat etmek hamilelerin hoşuna gider. Siz ve gelişmekte olan bebeğiniz için en ideali aşırıya kaçmadan yapılan hafif hamile egzersizleridir. Düzenli ve ılımlı egzersizle fit ve sağlıklı kalmak mümkündür. Yürüyüş, su jimnastiği, ayrıca gestasyonel diyabet gelişim riskini de azaltır.

Şişkinlik, kabızlık, sırt ağrısı gibi gebeliğe bağlı sıkıntıları azaltır, ruh halini olumlu yönde etkiler ve enerjiyi artırır. Hamile kalmadan evvel mutlaka normal ideal kiloya kavuşmak gereklidir hamilelikte ise fazla kilo almadan yeterli miktarda kiloalmak bebek ve anne sağlığında önemlidir. Uzman bir diyetisyen ve kadın doğum uzmanı ile de görüşülebilir. Izlenmesi gereken bazı kurallar şu şekildedir:

Haftada birkaç gün bile olsa en az 30 dakikalık yürüyüşler sağlıklıdır. Hafif fiziksel aktiviteler kafidir. Hergün az miktarda başlanan yürüyüş süresi artırılabilir. Her hafta bu süreye 5 dakika daha eklenebilir. Isınmak ve soğumak için streç egzersizleri yavaşça yapılmalıdır. Hamilelikte sağlık uzmanı kontrolü önemlidir o size hangi egzersizleri nasıl ve ne kadar yapacağınızı kontrolle birlikte söyeleycektir. Her gebenin sağlık durumu farklıdır.

Yorulunca dozunda bırakmak çok önemlidir. Vücut kaslarını geliştirmeye yönelik hareketler sağlıklıdır. Düşük etkili egzersizler hem sizi yormaz hem de bebeğinizi. Yürüyüş, su egzersizi, bisiklete binme ve hamile yogası en çok tavsiye edilenleridir. Riskli olanlarından kaçının. Ata binme, basketbol, koşu gibi.. Dalış yapmayın bu bebeğinize zarar verebilir. İlk 3 aydan sonra sırtüstü uzanın yüzüstü egzersizler ve duruş bebeğe ağırlık verir ve zararlıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.