Gündüz Şekerlemesi Nedir Faydaları Nelerdir

04.05.2011
77
Gündüz Şekerlemesi Nedir Faydaları Nelerdir

İyi uyku alamayan ya da uyumayı kestirmeyi sevenlerin gündüz saatlerinde dalmayla uyuma arası yaptığı eylemdir. Kestirmek, şekerleme yapmak gibi kullanılır. Öğleden sonra iş yerinde oldukça sık gözlenir. Bilgisayar ekranına bakarken dalınır ve kendimize farkına varmadan ara vermiş oluruz. Kahve içerek ayılmaya uğraşsak da bazen ayakta kalabilmek mümkün değildir. Gün içinde yapılan şekerlemeler fiziksel ve zihinsel olarak zinde olmayı sağlar. Enerji yenilemek için harika bir yoldur. Gece uykusunun katkısı da burada büyüktür. Genellikle şekerleme öğleden sonra 20-45 dakika arasındadır. Yeterince ferahlatıcı olabilir. Ilgimizi ve odaklanmamızı yeniden sağlar. Şekerleme oranı kış aylarında daha fazladır. En iyi kestirme zamanı öğle saatleridir öğleden sonra da olabilir.

Gün içinde uykuya dalma eğiliminiz de zaten en fazla öğle saatlerindedir. Sabah yorgunluğu ve sabah uykudan kalkma zorunluluğu bzi buna iter. Vücudun doğal uyku düzenleme ritmidir. Geceleri uyku kalitesi yüksek tutulmalıdır. Öğleden sonra 4 ile 6 arasında şekerleme yapmayın, bu sizin gece uykunuzu kaçırır. ABD’de yapılan bir araştırma, gün içinde yaklaşık bir saat uyumanın kalbi koruduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonunda, gün içindeki 1 saatlik uykunun ardından kan basıncı seviyesinin nasıl normale döndüğünü gözlemleyen bilim adamları, insanların kendilerini stresli, yorgun ve sinirli hissettikleri anlarda şekerleme yapmak için zaman ayırması önerisinde bulundu.

Ayrıca şekerleme unutkanlığa ve ezberlenen – öğrenilen bilgilerin daha iyi hazmedilmesine katkı sağlıyor. Uyanıklılığı ve verimliliği artırır. Beyin refleks ve fonksiyonlarını geliştirir. Hafızayı güçlendirir, unutkanlığa ve ders çalışanlara yararlıdır. Bilinci kuvvetlendirir. Daha iyi kararlar almayı sağlar, morali düzeltir. Şekerleme yapmak ayrıca sizi strese karşı korur, stres hormonlarını azaltır. Hormon dengesini sağlar. Kalbe iyi gelir ve kalp ölümlerini %37 azaltır. Bilişsel işlevleri artırır, IQ testlerinde sonucun artması demektir. Şekerleme yapılacak yerleri sessiz sakin ve rahatça uzanabileceğiniz yerler olarak seçin…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.