GSS borcumu şifresiz olarak sorgulayabilir miyim?

15.05.2016
79
GSS borcumu şifresiz olarak sorgulayabilir miyim?

GSS borç sorgulama ile prim borcunuzun bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz. GSS borç sorgulama işlemi sayesinde vatandaşlar sorgulamalarını yaparak hizmetlerinde kesinti olmasını engellerler. GSS borç sorgulama işlemini tüm GSS kaydı bulunan bireyler kullanabilir.

Genel sağlık Sigortası Sağlık Bakanlığının ve Sosyal Güvenlik Kurumunun bir hizmetidir. Herkesin sosyal güvencesini sağlamak için böyle bir hizmet sunulmuştur. Genel Sağlık Sigortası ise sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar içindir. Hiç bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilirler. SSK, Bağ-Kur veya emekli sandığına bağlı olmayan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortasına başvurabilir. 18 yaşına kadar sosyal güvenceniz aileniz tarafından karşılanır. 18 yaşından sonra eğer okuyorsanız sosyal güvenceniz otomatik olarak sağlanır. Okumayan öğrencilerin sosyal güvenceleri sağlanmaz. 18 yaşını doldurmuş olan herkes eğer sosyal güvencesi yoksa Genel Sağlık Sigortasına başvurabilir.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmek için yaşadığınız şehirde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmaları gereklidir. Bazı belgeleri tamamladıktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bir yerde çalışıyorsanız maaş bordrosu, banka hesaplarınız, üstüne olan tapuların belgelerini vermeniz gereklidir. Son olarak da gelir tespiti yaptırmanız gereklidir. Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra eğer uygunsanız Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilirsiniz. Gelir tespitine göre yani gelirinize göre ödemeniz gereken prim belirlenir. Hiç geliriniz yok ise en düşüm prim miktarından yararlanabilirsiniz. Eğer geliriniz var ise gelirinize göre bir prim miktarı belirlenir. Çok yüksek geliri olan vatandaşlar yüksek prim ödemeleri gerekebilir. Gelir tespiti yaptırmazsanız eğer en yüksek prim miktarı ödemek zorunda kalırsınız. Genel Sağlık Sigortası için en yüksek prim miktarı 202 TL olarak belirlenmiştir. Gelir Tespiti yaptırmayan her vatandaş her 202 TL prim borcu ödeyerek Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilir. Genel Sağlık Sigortasından yararlanan vatandaşların sosyal güvenceleri sağlandığı için Hastane ve kaza masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamaktadır. Ayrıca ilaç alımı sırasında da bazı indirimler uygulanmaktadır. Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilmek için her ay belli primler ödemeniz gereklidir. Ne kadar prim ödemeniz gerektiğini ise GSS borç sorgulama işlemi sayesinde öğrenebilirsiniz. GSS borç sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İnternet üzerinden GSS borç sorgulama işlemini e-devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden işlem gerçekleştirebilmek için sisteme giriş yapmanız gereklidir. Sisteme giriş yapabilmeniz için ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıklamanız gereklidir. Açılan giriş yollarından istediğinizi seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Genellikle pratik olduğu için E-Devlet şifresi ile giriş yolu seçilmektedir. Bu giriş yolunu seçtiğinizde T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi sisteme girmeniz gereklidir. E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız eğer PTT kurumlarından 2 TL karşılığında alabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra ve sisteme girişinizi gerçekleştirdikten sonra E-Hizmetler bölümüne girmeniz gereklidir. E-Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumunu kolay bir şekilde bulabilmek için sol taraftaki harflerden S harfini seçmeniz gereklidir. Sosyal Güvenlik Kurumunu bulduktan sonra diğer hizmetler bölümü altından Genel Sağlık Sigortası Tescil Prim Borcu Sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.