GBT nedir, Sabıka kaydı alma saatleri kaçtır?

07.03.2016
88
GBT nedir, Sabıka kaydı alma saatleri kaçtır?

GBT nedir, Sabıka kaydı alma saatleri kaçtır? GBT ve sabıka kaydı herhangi bir suçunuzun olup olmadığını kanıtlayan belgelerdir. Bu belgeleri online her saatte alabilirsiniz. Nereden ve nasıl alacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

Genel Müdür ve Büro Amirliği, İçişleri Bakanlığı, Kaçakçılık İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı adında, İçişleri Bakanlığına bağlı bir birimdir. Emniyet Teşkilatı, Jandarma Teşkilatı, Sahil Güvenlik Teşkilatı ve Gümrük Müşteşarlığını barındıran bir teşkilatlanmadır. İllerde, İl Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğünde, İlçeler de ise Genel Bilgi Toplama Büro Amirlikleri vardır. Genel Bilgi Toplama Merkezinde tutulan kayıtlar T.C. Anayasası tarafından verilen yetki ile toplanmaktadır. Yani tutulan kayıtlar tamamen yasaldır.

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Genel Bilgi Toplama Büro Amirliğinde tutulacak kayıtların tamamı mutlaka adli bir dayanağa bağlı olmalıdır. Yani hiçbir polis ya da jandarmanın, herhangi bir şahıs hakkında kendi başına sisteme veri girişi yapma hakkı yoktur. Kişilerin bilgilerinin kayıt altına alınabilmesi için gıyabi yakalama emri ya da kişi hakkında mahkeme kararı olması gerekir. Bunun haricinde tutulan kayıtlar yasal değildir. GBT kaydınızın olup olmadığını bulunduğunuz ilin, Emniyet Müdürlüğündeki Genel Bilgi Toplama Büro Amirliğine dilekçe ile ya da şahsen müracaatı halinde görevliler tarafından yapılabilmektedir. Ancak e-devlet sistemi yardımı ile vatandaşlar herhangi bir büroya müracaat etmeden ya da dilekçe vermeden kolaylık ile sorgulamalarını yapabilirler. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Öncelikle sadece internetinizin ve e-Devlet şifrenizin olması yeterli. https://turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapınız. Adalet Bakanlığına bağlı Adli Sicil Kaydı Sorgulama seçeneğine tıklayınız. Karşınıza çıkan sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklamanız yeterli. Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklamanız dahilinde karşınıza çıkan sayfada Sabıka kaydınızı e-Devlet Şifresi, Mobil İmza, Elektronik İmza ya da T.C Kimlik Kartınız ile sorgulayabilirsiniz. E-Devlet şifreniz ile sorgulama yapmak için elinizde yalnızca T.C. Kimlik Numaranız ve PTTden almış olduğunuz e-Devlet Şifrenizin olması yeterlidir. Gerekli bölmeleri doldurarak sisteme giriş yapabilir ve Sabıka Kaydınızı zaman geçmeden ve kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. Mobil İmza ile sorgulama yapmanız için, T.C. Kimlik Numaranız ve GSM Numaranızın olması yeterli, bu gerekli alanları doldurduktan sonra GSM Operatörünüzü seçip İlerle tuşuna tıklamanız yeterlidir.

Elektronik İmza ile giriş yapmanız için daha öncesinden Elektronik imzanızın olması gerekir ve bu uygulamayı çalıştırabilmeniz için sisteminiz de Java eklentisinin yüklü olması gereklidir. T.C. Kimlik Kartınız ile de sisteme giriş yapmak istiyorsanız aynı Elektronik İmza da olduğu gibi, şahsınıza ait olan T.C. Kimlik Kartı ile kimliğinizi doğruladıktan sonra Java eklentisinin yüklü olduğundan emin olmalısınız. Bu sayede vatandaşlar dilekçeyle, herhangi bir büroya gitme derdine uğraşmak yerine internetin olduğu her yerden işlerini halledebilir, Sabıka kayıtlarının olup olmadığını sorgulayabilirler. Bu kişilere hem kolaylık sağlar iken hem de gereksiz zaman harcamasının önüne geçer. Maliyeti azaltır. Verimi arttırır. Kişinin bilgilerine kolayca ulaşabilmesini ve devlet ile vatandaş arasında ki bağın güçlenmesini sağlar. Ayrıca bu ve bunun gibi tüm işlemleriniz ile ilgili herhangi bir anlamadığınız nokta ya da probleminiz var ise e-Devlet Kapısı ile ilgili her türlü görüş ve sorularınız için 160ı arayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.