Fransız şirketi İran piyasasından çekiliyor

07.07.2018
81
Fransız şirketi İran piyasasından çekiliyor

Dünyanın en büyük üçüncü konteyner işletmecisi CMA CGM şirketi, Amerikan yaptırımlarından korunmak amacıyla İran piyasasından çekilme kararı aldığını duyurdu.

CMA CGM şirketi İcra Kurulu Başkanı (CEO) Rodolphe Saade, Fransanın Davosu olarak gösterilen Aix-en-Provence Ekonomi Buluşmaları toplantısında yaptığı konuşmada, Trump yönetiminin Tahrana yönelik yaptırımları nedeniyle bu ülkeden çekilme kararı aldıklarını açıkladı.

ABDden İrana yeni yaptırımlar: 6 şirket listede
ABDnin İran yaptırımları, Fransız Totalin 1 milyar dolarlık projeden çıkmasına yol açıyor
CMA CGM ile İran Denizcilik Hatları arasında, 2016da, ortak hatların işletimi, faaliyet alanları değişimi veya kiralanması ile terminallerin kullanımı konularını içeren bir iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

Çekilmeye mecbur kaldık

Daha önce de Total, Airbus, ATR, Peugeot, Renault, BNP Paribas gibi Fransız şirketleri, İran piyasasından çekilme ya da yatırımlarını erteleme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Fransız enerji şirketi Totalin CEOsu Patrick Pouyanne de RTL Radyosuna yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin fiili baskısı nedeniyle İrandan çekilmeye mecbur kaldıklarını aktardı.

Pouyanne, yılda 15 milyar dolar yatırım yapan şirketin İrandan çekilme kararıyla 40 milyon dolar kaybettiklerini aktardı.

Total, 4 Temmuz 2017de imzalanan 4,8 milyar dolar değerindeki anlaşma uyarınca, İrandaki Güney Pars Gaz Sahasının 11inci fazının gelişimini üstlenen konsorsiyumun yüzde 50,1ine sahip. Totali, yüzde 30la Çinin CNPC şirketi ve yüzde 19,9la İranın Petrobras şirketi izliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz 2015te Avusturyanın başkenti Viyanada P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İrana yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

Trump yönetimi, müttefiklerini İrandan petrol alımını kasıma kadar sıfıra indirmeye zorluyor. Trumpın kararının ardından ABD Hazine Bakanlığından, İrana yönelik ilk yaptırım paketinin 6 Ağustosta, ikinci yaptırım paketinin ise 4 Kasımda devreye gireceği bildirilmişti.

Kaynak: AA

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.