Fransa Erdoğan Ziyaretini Konuşuyor

07.04.2010
70
Fransa Erdoğan Ziyaretini Konuşuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Paris ziyareti, Fransız basınında yankılandı.

Le Monde gazetesi, “hassas” olarak nitelediği Başbakan Erdoğan’ın Paris ziyaretine ilişkin haber analizinde Sarkozy ile ilişkiler bazen “fırtınalı” olsa da Erdoğan ve Sarkozy arasında “samimi” ilişkiler olduğu yorumunu yaptı. Gazete, Türkiye’nin AB müzakere sürecini “adeta durduğu” görüşünü de dile getirdi.

Liberation ise, Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik tutumunu, “Fransız diplomasisinin içinde bulunduğu “karmaşa”nın bir örneği olarak gösterirken, “Fransız çıkarlarına pahasına ve seçim hesapları nedeniyle Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkıldığı”nı vurguladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Paris ziyareti, Fransız basınında yankılandı. Le Monde Gazetesi, ziyareti “hassas” olarak niteledi ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ilişkiler bazen “fırtınalı” olsa da iki lider arasında “samimi” ilişkiler olduğu yorumunu da yaptı. Gazete, Türkiye’nin AB müzakere sürecini “adeta durduğu” görüşünü de dile getirdi. Liberation ise, Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik tutumunu “Fransız diplomasisinin içinde bulunduğu “karmaşa”nın bir örneği olarak gösterirken “Fransız çıkarlarına pahasına ve seçim hesapları nedeniyle Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkıldığı”nı yazdı.

-LE MONDE: “ZİYARETİN BAŞLICA ANLAŞMAZLIK KONUSU TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ”-

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Başbakan Erdoğan’ın Paris ziyaretini “hassas” olarak niteledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinden bir hafta sonra Erdoğan’ın, Türkiye’nin AB üyeliğinin diğer bir muhalifi olan Fransa’yı ziyaret ettiğini kaydeden gazete, Erdoğan’ın Paris’te devletin en tepesindeki dört şahsiyetle biraraya geleceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin AB müzakere sürecinin başlamasından bu yana Erdoğan’ın ilk kez Fransa’ya ikili bir ziyaret çerçevesinde ağırlandığı dikkat çeken gazete, Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasındaki ilişkiler için, “bazen fırtınalı olabilir” ifadesini kullandı. Buna rağmen Erdoğan ile Sarkozy arasındaki “samimi” ilişkilerin bulunduğunu belirten gazete, ziyaret sırasında Erdoğan’ın Sarkozy’i Türkiye’ye davet etmesinin beklendiğini belirtti.

Ziyaret sırasında Türkiye’nin AB üyeliğinin yine “başlıca anlaşmazlık konusu” olduğunu da ifade eden Le Monde, Erdoğan’ın Türkiye’nin AB’ye katılmak için ev görevini yapmakta olduğu, er geç üye olmayı bekledikleri açıklamalarına rağmen 35 başlıktan sadece 12’sinin açılabildiğine işaret ederek “müzakereler adeta durduğu” yorumunu yaptı.

Le Monde, Türkiye ve Fransa’nın AB anlaşmazlığına karşın ve 2005 yılında onaylanan “soykırım tasarısı” nedeniyle yara alan ikili ilişkileri korumaya çalıştıklarını belirtirken de “Paris, AB tarafından terörist olarak değerlendirilen PKK’ya karşı yürüttüğü mücadelesinde Türkiye’ye destek vererek iyi niyetini kanıtlamak istiyor” diye yazdı.

Bu çerçevede gazete Fransa’nın “Ankara’nın gözünde uzun bir süre gevşek davrandıktan sonra” son dönemde PKK’ya karşı operasyonlar gerçekleştirdiğini anımsattı.

-LİBERATİON: “FRANSIZ ÇIKARLARININ PAHASINA TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE KARŞI ÇIKILIYOR”-

“Fransız diplomasisinin kaybolan gururu” başlıklı haberinde Fransa’nın artık bir dış politikasının bulunmadığı yorumunu yapan Liberation, Fransız diplomasisinin karmaşa içinde olduğunu vurgularken “Bunun en dikkat çekici örneği Fransa’nın Türkiye tarafından nefret edilmeyi nasıl sağladığıdır. Türkiye’nin AB üyeliği lehindeki stratejik argümanları göz ardı etmekle kalmıyor, Fransız çıkarlarının pahasına ve Ulusal Cephe’nin yükselişini önlemeyen basit seçim hesapları nedeniyle en karşı çıkan ülkelerin başını çekiyor” diye yazdı…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.