Ehliyet sınav soruları yayınlandı mı?

02.09.2016
101
Ehliyet sınav soruları yayınlandı mı?

Ehliyet sınavında sorulan sorular ve ehliyet sınavının sonuçları merakla beklenmekte. 27 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleşmiş olan ve binlerce sürücü adayının katıldığı sınavın sonuçlarının ne zaman açıklanacağı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığından gelecek duyuru merakla bekleniyor. İşte ehliyet sınavı hakkında merak edilen tüm detaylar!

Milli eğitim Bakanlığı ehliyet sınavının toplamda 50 sorudan oluştuğu ve bunların dağılımlarının şu şekilde olduğunu açıkladı; sınavda sorulmuş olan 50 sorudan; 12 soru ilkyardım,23 soru trafik,9 sorumotor ve 6 soru trafik adabı hakkında olmuştur. Yapılan sınavın değerlendirmesi esnasında, ÖSYM sınavlarında olduğu gibi üç yanlışın bir doğruyu götürmesi kuralı yoktur, doğru cevaplanan sorular üzerinden net puan hesaplanmaktadır. Sınavda başarılı sayılmak ve sürücü belgesi almaya bir adım daha yaklaşmak için her testten en az 70 net puan alınması gerekmektedir. Yapılan yazılı test sınavının ardından adayın sürücü belgesi almaya hak kazanması için bir de direksiyon sınavına girmesi gerekmektedir. Uygulamalı olarak jüri kontrolünde gerçekleştirilen bu sınavda gerekli başarıyı elde edemeyen sürücü adaylarının sınava 4 defa girme hakkı bulunmaktadır. Ehliyet sınavları yılın önceden belirlenmiş dönemlerinde düzenlenir. 2013 yılında yıl içinde 7 defa yapılan ehliyet sınavı 2014 itibariyle senede 9 defaya çıkarılmıştır.
EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ehliyet sınavının değerlendirilmesi aşamasında güvenlik önlemleri alınmaktadır. Adayların sınav esnasında doldurmuş oldukları sınav cevap optik formları iki farklı optik okuyucudan geçerek tekrar tekrar kontrol edilir. Yapılan bu ikili kontrol adayın sınav sonucunun kesinliği ve doğruluğu açısından önemlidir. Sürücü adayının doğru cevapları ile 100 puan üzerinden 70 sınırını geçip geçmediği kontrol edilir. 70 puan ve üzerinde puan almaya yetecek kadar doğru cevap vermiş olan adaylar ehliyet sınavı sonucunda başarılı olarak değerlendirilir. Kontrolün yapıldığı cevap anahtarında herhangi bir hata olması ve bu hatanın sınavı kontrol eden, hazırlayan komisyon tarafından onaylanması neticesinde soru/sorular iptal edilmez ancak doğru şıklar dikkate alınarak değerlendirmeye dahil edilir.

Ehliyet sınavı sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden yapılan bir duyuru ile açıklanır. Sürücü adayları, bu internet sitesinden Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkine tıklayarak, T.C. kimlik numaraları ile sınav sonuçlarını öğrenebilmektedir.Ayrıca, müdürlükler, Özel MTSK müdürlükleri ve Özel MTSK Modülünden alınan kurum kodunu ve şifresini de giriş alanına yazarak müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkararak kursiyerlerine ileteceklerdir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiş olan ve binlerce sürücünün adayının katılımıyla tamamlanan ehliyet sınavı 27 Ağustos, saat 11.00de başlamıştır. Sürücü adayları, ilkyardım, trafik ve motor gibi konuları içeren sınavın sonuçlarının ve soruların yanıtlarının açıklanması için halen bekleyiş sürmekte.27 Ağustos’ta yapılmış olan ehliyet sınav sorularının ve cevaplarının ne zaman açıklanacağı henüz belli olmamakla beraber Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha önce yapılmış olan ehliyet sınavları ile karşılaştırıldığında sınav sorularının ve cevaplarının ortalama3 iş günü içerisinde açıklandığını görüyoruz.

Henüz açıklanmamış olan sınav sonuçları ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı son resmi açıklama ehliyet sınav sonuçlarının 8 Eylül 2016 tarihinde erişime açılacağını bildirmekte.

Yapılan yeni düzenlemelere göre, devlet kurumlarının yaptığı sınavlardan hiçbirinin sonucu, posta yolu ile evlere ulaştırılmayacak. Sınavların sonuçları, kurumlarının kendi resmi internet sitelerinde açıklanacak ve online olarak öğrenilebilecek.

Yeni bir başka düzenleme olan stajyer sürücü kavramından da biraz bahsedelim. Ehliyet sınavısonucunda başarılı olan adaylar, 2 yıl stajyer ehliyet belgesine sahip olacaklardır. 2 yıllık süre boyunca; 5 defa kırmızı ışık ihlali, 5 defa hız limiti geçilirse ya da 2 yıl içinde toplam ceza puanı 75 puan olursa stajyer ehliyet belgesi geri alınır ve normal ehliyet belgesi alma hakkı ortadan kalkar. 2 yılın ardından trafik kurallarına uyan ve ceza puanı 75i geçmeyen stajyer sürücüler işlemleri başlatarak 1 yıl içerisinde ehliyet belgelerini alabilirler.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.