Dünya tarihinin ilk tankı 100 yıl önce bugünlerde kullanılmıştı

Dünya tarihinin ilk tankı 100 yıl önce bugünlerde kullanılmıştı

İngiliz Kraliyet Ordusu tarafından 15 Eylül 1916da, I.Dünya Savaşı sırasında Almanlara karşı kullanılan tarihin ilk operasyonel tankı Mark I, savaşlarda yeni bir dönemin açılmasına neden oldu.

Dünya tarihinin ilk operasyonel tankı Mark I bundan tam 100 yıl önce, 15 Eylül 1916da savaş alanlarına çıktı. I. Dünya Savaşının en kanlı çarpışmalarından biri olan Somme Muhaberesinde ilk kez sahaya çıkan Mark I, İngilizler tarafından yapılmış ve Almanlara karşı kullanılmıştı.

Mark I tabi ki hem dizayn hem de donanım anlamında bugünkü tanklarla pek de benzerlik göstermiyor. İngiliz piyade askerlerine destek olması amacıyla üretilen Mark I, ortalama bir insanın yürüyüş hızında, yani saatte yaklaşık 6 kilometre gibi düşük bir hızda hareket ediyordu. İngiliz Ordusunun resmi Twitter hesabı üzerinden paylaşılan bu görsel Mark I ve Challenger 2 arasındaki farkları böyle özetliyor:

Kraliyet Ordusundan Yüzbaşı H.W. Mortimore tarafından ilk kez savaş alanında kullanılan Mark I tankları, savaşlarda yeni bir çağın başlamasına öncülük etmiş olsa da yaklaşık 1 milyon insanın hayatını kaybettiği Somme Meydan Muhaberesinde aslında gerçek anlamda pek de etkili olamadı. Tankların yoğun olarak kullanılıp başarılı oldukları ilk çarpışmaysa 20 Kasım – 3 Aralık 1917 tarihleri arasında gerçekleşen Cambrai Muhaberesi olarak tarihe geçmişti.

İngilizlerin 2 kolordu ve tam 476 tankla harekete geçtiği çarpışmada 50.000e yakın Alman ve 45.000e yakın İngiliz hayatını kaybetmiş ve 179 İngiliz tankı da etkisiz hale getirilmişti. Çarpışma sonucunda İngilizler istedikleri sonuca ulaşamadı; ancak tankların savaş alanlarındaki potansiyelleri de bir nevi ortaya çıkmış oldu.

Cambrai Muharebesi sonunda Alman askerlerinin eline düşen bir İngiliz tankı

Alman askerleri Mark IV tankını kurtarmaya çalışırken

Replika Mark I tankı 100.yıl dönümünde Trafalgar Meydanında

İngiliz tanklarının 100 yıllık evrimi

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.