Coşkun Sabahtan bomba açıklama

08.05.2011
72
Coşkun Sabahtan bomba açıklama

Müzik dünyasında Hadise’nin kliplerinde müstehcenliğe kaçıyor eleştirileri sıcaklığını korurken bir bomba açıklama da Coşkun Sabah’tan geldi.

Aşığım Sana isimli albümüyle tüm zamanların satış rekorunu kıran Coşkun Sabah yeni albüm hazırlığında. Müzik piyasasında çok fazla entrika döndüğünü belirten udi sanatçı “Tarkan malını mülkünü gizliyor” dedi.

RÖPORTAJ: Şebnem ÖZCAN

* Geçmişe dönecek olursanız, bize kendinizle ilgili neler anlatırsınız?

Ben Diyarbakırlı’yım; 12 yaşında ailece İstanbul’a göç ettik. 12 yaşından sonra İstanbullu oldum. Ağabeyim Bülent Sabah, küçük kardeşim Taşkın Sabah’tır. Müzisyen bir ailenin ortanca evladıyım. Babam müziğe meraklı olduğu içinde evde müzik aletleri, ud, tambur, kanun, keman ve darbuka babamın müzisyen arkadaşları haftada bir gün eve gelir, fasıl yaparlardı. Bu ortam bugünlere temel oldu. Ben müzisyen ruhlu bir ailenin çocuğu olarak ister istemez kaçınılmaz bir son müzisyen oldum.

* ‘Aşığım sana’ adlı albümünüz 1990 yılında 3 milyon sattı, bu bir rekor değil mi? Bütün zamanların rekoru, kayıtlarda öyle geçiyor.

Herhalde albümden milyarlarca lira para kazanmışsınızdır. O günkü parayla iki tane 350 milyon TL aldım. Dolar bazında 240 bin dolar ediyormuş. Etiler’de iki tane daire satın aldım.

* O albümden yapımcı ne kadar kazandı?

Geçenlerde şöyle bir hesabını yaptım. Ne çıktı biliyor musunuz, tam 2.5 milyon dolar.

* Yani size iki daire yapımcıya kazandıran albümden yapımcınız milyonlarca lira kazanç sağladı öyle mi?

Bu hep böyle olmuştur. Şarkıcılar yapımcıların altında hep böyle ezildiler. 100 bin de satsa ben 350 milyon almış olacaktım.

* Size de çok zengin diyorlar.

Göz önündeyim ondan, Etiler’de mal varlıklarım olduğu için, görünüyor. Ben kimseden bir şeyimi gizlemiyorum. Gençler çok uyanık, mesela Tarkan’ın göz önünde hiçbir şeyi yok. Bakarsan Tarkan’a ‘Vah vah garibimin hiçbir şeyi yok herhalde’ dersin. Benim için ise ‘Orada sineması, burada stüdyosu, villası bilmem nesi var’ diye herkes konuşur. Her şeyim ortada. Ama Tarkan çok iyi gizliyor. Tarkan’ın nesi var Allah aşkına?

* Udi olarak bugüne kadar kimlere çaldınız?

1970 ile 1980 arasında assolistlik yapmış bütün sanatçılara çaldım. Muazzez Abacı, Zeki Müren, Bülent Ersoy, Gönül Akkor, Behiye Aksoy, Sevim Tuna, Neşe Karaböcek, Emel Sayın.

Madonna gibi ada sahibi olurdum

* Şimdi bir albüm 40 bin adet satınca, şarkıcısının başarıya ulaştığı söyleniyor, bu sizce de komik değil mi?

Çok komik. Türkiye’deki müzik marketleri toplasan 10 -15 bin tane vardır. Her müzik marketten bir kişi bir CD alsa zaten 15 bin yapıyor.

* Siz Amerika’da yaşayan bir sanatçı olsaydınız, bütün bu çalışmaları orada yapıp bu başarıları elde etmiş olsaydınız ne kazanırdınız?

Çarpı 10 olurdu. Benyurt dışında yaşıyor olsaydım, bugünkü kazancımın on mislini alırdım. Ben de Madonna gibi Karayipler’de bir ada sahibi olurdum.

Edebiyle şarkıcılık yapmak imkansız

* Kızlarınızın müzikle arası nasıl?

Büyük kızım Roza piyano çalıyor, o da genlerden geçmiş. Ufaklık 28 aylık henüz.

* Sanatçı olmak isteseler destek verir misiniz, yoksa karşı mı çıkarsınız?

Yok canım, şarkıcılık yapamazlar.

Neden?

Bu işin içinde çok entrika var. Bir sanatçı olarak bu işi edebiyle yapmak imkansız. Kızlarımın kariyer sahibi olmalarını istiyorum. Şarkıcının bir prestiji yok ki? Mehmet Barlas’ın kızı mı daha kariyerli yoksa, ismini vermeyeceğim meşhur bir şarkıcı mı daha kariyer sahibi? Türkiye’de artık sanatçılık kariyerli bir meslek değil. Küçük görüyorlar sanatçıları. 20-30 sene önce bu kadar değildi ama şimdi maalesef böyle.

Size konservatuarda okuyacağız derseler ne olacak?

Müziğin klasik bölümünde okusalar, ona can atarım, keşke olsalar. Rüyalarım, bir İdil Biret, bir Suna Kan bir Fazıl Say olsunlar, çok isterim. Ama kızlarımın piyasa şarkıcısı olmalarını istemem, engellerim. Bu piyasa şarkıcılarının hepsi ödün vererek bir noktaya gelmişlerdir. Şimdi ben canım ciğerim kızımın ödün vererek bir noktaya gelmesini ister miyim, katiyetle istemem.

18 sanatçı aynı besteyi söyledi

* Şarkıları en çok söylenen bestecilerden biri de sizsiniz, şarkılarınızı toplamda kaç şarkıcı okumuştur?

‘Baharı bekleyen kumrular gibi’yi o yıl 18 şarkıcı albüm yaptı. Okumayan hiç kimse yok. Bir çırpıda aklımda olanların isimlerini söyleyeyim; Bülent Ersoy, Muazzez Abacı, Ferdi Özbeğen, Ahmet Özhan, Zeki Müren, Adnan Şenses.

* Peki kaç besteniz hit olmuştur?

Çok sevilen, zirveye çıkan 20 küsur şarkım var.

Halk müzikten uzaklaştı

* Bugün albümlerin satmamasının sebebi internet mi, yoksa korsan mı?

Ağırlıklı olarak internetteki yasal olmayan siteler. Ama ben bu ikisinden daha önemli bir şey görüyorum; Türk halkı müzikten uzaklaştı. Bu millet müzik tiryakiliğinden uzaklaştı. Halkı etkileyecek şarkı çıkmıyor. Eski besteler şarkılar nerede? Yok yok yok! Bir şarkı gazinoyu doldurur, bir şarkı albüm aldırır, yani bugün çok klas bir şarkı çıksa halk da o şarkıdan çok zevk alsa başka türlü olur. Bu acıkma gibidir, karnı acıkan lokantaya girip yemek yemiyor mu? O kadar güzel bir şarkı çıkacak ki, o halk elinde olmadan müzik markete gidip, o albümden bir tane alacak. O şiddette bir şarkı yok artık.

* O günkü sanatçılarla bugünküleri kıyaslayabilir misiniz?

Kıyaslanmaz ki. Gerçek olmayan bir sanatçı sanatçı olamaz. Bugün şarkı söyleyen kişilerin pek çoğu gerçek sanatçı değil.

* Coşkun Sabah’ın bilinmeyenleri

– 1990 yılında “Aşığım Sana” adlı albümü 3 milyon satarak ‘tüm zamanların kralı’ seçildi.

– Diyarbakırlı Süryani asıllı bir aileye mensup olan Coşkun Sabah’ın annesinin adı Rosa, babasının adı Marsello.

– Ünlü sanatçı Romanya’da bardakta mısır ticareti yapıyor.

– Coşkun Sabah koyu Galatasaraylı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.