CHPden Patriğe Tepki

20.12.2009
84
CHPden Patriğe Tepki
CHP’li Öymen, Fener Rum Patriği Barthalemous’un “kendimi çarmıha gerilmiş hissediyorum” sözlerine tepki gösterdi…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen Fener Rum Patriği Barthalemous’un “kendimi çarmıha gerilmiş hissediyorum” şeklindeki sözlerini “isabetsiz, yakışıksız ve yersiz” olarak değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen yaptığı açıklamada, Fener Rum Patriği Barthalemous’un sözlerine tepki gösterdi.

Barthalemous’un dile getirdiği Ruhban Okulu konusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretinden sonra gündeme getirilmesinin anlamlı olduğunu belirten Öymen, “ABD Başkanı Sayın Obama Sayın Başbakan ile yaptığı konuşmadan sonra gazetecilere patrikle yaptığı görüşmeden bahsetmiştir ve Türkiye’nin Patrikhane’nin Ekümenik sıfatını tanımadığını bildiği halde patrikten ekümenik patrik diye bahsetmiş ve Heybeliada Ruhban okulunun açılması konusundaki talebini dile getirmiştir. Bunu bizim makul karşılamamız kabil değil. Anayasamız özel nitelikte dini ve askeri yüksek okulların açılmasına izin vermiyor. Patrikhanede bunu gayet iyi biliyor. Türkiye’de hiç kimse Ortodoks din adama yetiştirilmesin demiyor. Biz diyoruz ki, İstanbul üniversitesinin ilahiyat fakültesine bağlı olarak böyle bir yüksek okul açılabilir. Ama patrik istiyor ki doğrudan doğruya patrikhaneye bağlı olsun. Bunun için de maalesef yabancı ülkelerin baskılarına başvurmak yoluna gidiyor. Türkiye’deki bir dini kuruluş, uluslar arası alanda Türk Hükümeti’ne yönelik baskı yaptırma yoluna gidiyor. Talepleri yerine getirilmeyince de ‘biz çarmıha gerilmiş gibiyiz’ diyor patrik. Kendini büyük bir ızdırap içinde göstermeye çalışıyor. Bu sözleri son derece, isabetsiz, yakışıksız, yersiz buluyoruz. Türkiye Anayasasının ihlali isteniyor” dedi.

-“DAVUTOĞLU’NUN SESİ CILIZ KALIYOR”-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da bu konuda yaptığı açıklamaların son derece cılız kaldığını ifade eden Öymen, “Patriğin dili sürçmüştür’ diyor. Yani size mi düşüyor patriği mazur göstermek? Sizin işiniz mi? Bırakın kendi savunsun. Dilinin sürçmediği öyle belli ki kendi sözcüsü vasıtasıyla Türk televizyonlarında hükümete baskı yaptırdığını söylüyor” dedi. Kendilerinin o zaman da tepki gösterdiklerini, ancak hükümetten ses çıkmadığını ifade eden Öymen şöyle devam etti:

“Hükümetin politikası daima alttan alacak, en haksız, en isabetsiz, en incitici davranışlarla karşılaştığı zaman bile onları mazur görecek onları tatmin etme yoluna gidecek, yani sizin milli kararlılığınızı, haysiyetinizi, şerefinizi güçlü bir şekilde dile getirmek kabiliyetiniz yok mu? Diyemiyor musunuz ki. ‘bugün bir de Batı Trakya’daki Türklerin durumuna bakın’. 60 bin batı Trakya Türk’ü vatandaşlıktan atılmıştır. Ve geri alınmıyorlar. Bunları dile getiremiyor musunuz? Hayır. ‘Kimseyi incitmeyelim, onları himaye eden yabancı devletlere de şirin görünelim.’ Yani bu dış politikanın özelliği bu. Maalesef her adımında hükümet Türkiye’ye irtifa kaybettiriyor. Türkiye’ye zemin kaybettiriyor. Son derece ciddi bir durumdur.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.