Bir telefon için 2.7 ton maden ihraç ediliyor

28.11.2010
69
Bir telefon için 2.7 ton maden ihraç ediliyor

Türkiyenin ihracatında yüksek teknoloji ürünlerinin payı Endonezyanın da gerisinde kaldı. ATSOnun raporuna göre, 600 dolarlık cep telefonu ithali için 2,7 tonluk madencilik ürünü ihracatı yapılması gerekiyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından hazırlanan rapora göre, 2015 yılında Türkiyenin toplam ihracatının kilogram değeri 1,34 dolar iken, 2016 yılı Aralık ayında bu değer 1,32 dolar olarak belirlendi.

Rapora göre, 2016 Aralık ayında yaklaşık 9,3 milyon ton ağırlığında ihracat yapıldı ve yaklaşık 12,3 milyar dolar gelir elde edildi. Sektörel bazda incelendiğinde, kilogram başına en yüksek ihracat değeri 14,78 dolarla hazır giyim ve konfeksiyondan elde edildi. Madencilik ürünleri kilogram başına 0,22 dolar ve çimento 0,15 dolarla ihracat değeri sıralamasında sonu aldı.

Söz konusu raporu değerlendiren ATSO Başkanı Davut Çetin, Mevcut ihracat yapımıza göre 600 dolarlık tek bir cep telefonu ithal edebilmek için 2,7 ton madencilik ürünü ihraç etmek durumundayız dedi

YATAY TEŞVİK MODELİNDE İSTENEN FAYDA YARATILAMIYOR

Çetin şunları söyledi: Önümüzdeki süreçte madencilik sektöründen otomotive, hazır giyime kadar tüm sektörlerde katma değeri artırmak için kafa yormalıyız. Dünya sanayi 4.0ı konuşurken bizim geri kalma lüksümüz bulunmuyor. Tekno kentlerimizi birer bina olmaktan çıkartıp teknoloji, patent, marka üretim üslerine çevirmemiz gerekiyor. Tüm sektörlerimizi bilgiye dayalı rekabete hazır hale getirmemiz gerekiyor. Yatay teşvik modelinden istenilen faydanın yaratılamayacağı görülmeli, katma değeri yüksek hedef ürün odaklı teşvik sistemleri gündeme alınmalıdır.

Nanoteknoloji, biyoteknoloji, uzak teknolojisi gibi alanlara da özel sektör tarafından yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Çetin, stratejik yatırımlarda gerekirse devletin ortak olması, öncülük etmesi gerektiğini bildirdi. Çetin, 1930larda Atatürk, özel sektörde sermaye olmadığını görünce, sanayi planları yaptırdı ve Türkiyede sanayinin temeli o yatırımlarla atıldı. bugün de kamu-özel sektör ortaklığıyla yüksek teknoloji sektörlerine yatırım yapılabilir. değerlendirmesinde bulundu.

YÜKSEK TEKNOLOJİNİN İHRACAT PAYI ÇOK DÜŞÜK

Türkiyenin ihracatında yüksek teknoloji ürünlerinin payının sadece yüzde 2,2 düzeyinde bulunduğuna dikkati çeken ATSO Başkanı Çetin, bu oranın Çinde yüzde 27, Fransada yüzde 16, Güney Kore ve İsviçrede yüzde 18, ABDde yüzde 17, Japonya, Almanya ve Meksikada yüzde 16, Brezilyada yüzde 10, Hindistan ve Endonezyada ise sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 7 düzeyinde bulunduğunu dile getirdi.

Kaynak: Dünya

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.