Benzin fiyatlarını artıran neden

05.05.2011
73
Benzin fiyatlarını artıran neden

Akaryakıt ürünlerini yüzde 7 ucuza satan Full’un Genel Müdürü fiyatların altında yatan nedeni açıkladı.

Akaryakıt ürünlerini yüzde 7 ucuza satan Full’un Genel Müdürü Yalı, benzin fiyatının yüksekliğinin sadece vergiden kaynaklanmadığını belirterek, “Hep vergi vergi deniyor, bozuk bayilik sisteminin cari açığa etkisi 2.5 milyar dolar” dedi.

Akaryakıt fiyatlarında son dönemde yaşanan artış vatandaşı isyan etme noktasına getirdi. Akaryakıt dağıtım şirketleri vergiden şikayet ederken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, firmaların yüksek kar elde ettiklerine dikkat çekti. Sektöre kısa bir süre önce giren ve 29 istasyonda akaryakıt ürünlerini yüzde 7 ucuza satan Full’ün Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Timuçin Yalı, benzinin fiyatının yüksekliğinin sadece vergiden kaynaklanmadığını söyledi: Yalı şu noktalara dikkat çekti

Hava parası ödediler

“Türkiye’deki bayilik sistemi fiyatı artıran bir unsur. Geçmişte büyük dağıtım firmaları bayilerle 15-20 yıllık anlaşma yaptılar. Bu firmalar Tüpraş’tan aldığı akaryakıtı yüzde 7 kârla bu bayilere sattılar. Bayiler o dönem hiç para kazanamadı. Tüm sorumluluk bayiler üzerindeydi. 18 Eylül 2010’da sistem değişti ve intifa sözleşmeleri 5 yıla düştü. Büyük firmalar da günlük 10 bin litre akaryakıt satan bayiyi kaptırmamak için 1 milyon dolar hava parası ödendi. Yani ceplerinden fazladan 1.8-3 milyar dolar harcadılar. Bu da benzinin fiyatını artırdı. Büyük firmalar dünyada kendi istasyonları bulunurken, Türkiye’de bayi aracılığı ile satıyor.

Niye yatırım yapmıyorlar?

Hep vergi vergi denilerek piyasa manipüle edilmeye çalışılıyor. Türkiye’de niye kendi istasyonlarını ve rafinerilerini kurmuyorlar. Çünkü 100 tane istasyon yapayım rafineri açayım dese 3 milyar dolar harcayacak. Bu tip vergi spekülasyonlarıyla uğraşacaklarına gelsinler yatırımları yapsınlar ve halk uygun fiyatla benzin satsınlar. Bugün Türkiye’deki en büyük problem cari açık. Bu sistemin bozukluğunun yarattığı cari açık sadece akaryakıt sektöründe 2.5 milyar dolar. Onlar da bizim gibi istasyonlara kendileri sahip olsa benzini yüzde 7 daha ucuza satarla.

Akaryakıta FULL Garanti veriyor

Full, akaryakıtta garanti dönemini başlattı. Full Perakende Satış ve Pazarlama Müdür Yardımcısı Hakan Apaydın, hayata geçirdikleri Full Garanti Sistemi ile Türkiye’de ilk kez akaryakıtta garanti dönemini başlattıklarını söyledi. Apaydın, “Ful Garanti Kart’ı alanların araçlarında akaryakıttan kaynaklanan sorunlar bulunursa bunu çözeceğiz. Ürünlerimize bu kadar güveniyoruz. Bu sistemi baştan sona TÜV SÜD denetleyecek. Ayrıca Back-Up’la da yaptığımız anlaşma ile yolda kalan araçların destek sağlanacak. Bu hizmet için de kart sahipleri ücret ödemeyecek” dedi.

Benzinden kaçış sürüyor

Ard arda yapılan zam sonrasında benzin kullanımından kaçış hızlandı. PETDER’in Ocak-Mart 2011 dönemi raporuna göre, akaryakıt tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.2 artarak 3.9 milyon ton oldu. Toplam benzin tüketimi ise bu dönemde yüzde 6 oranında azarak 550 bin metreküpe geriledi. İlk üç ayda toplam LPG tüketimi yüzde 1,6 oranında artarken, aynı dönemde fuel oil ve kalyak türlerinden oluşan siyah ürün tüketimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 azalarak 294 bin tona düştü.

Kuyulardan umut fışkırdı

Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Faaliyet Raporu’na göre, Türkiye’de geçen yıl açılan 205 kuyuda 323 bin 55 metre sondaj gerçekleştirildi. 57 kuyudan petrol, 44 kuyudan gaz ve 1 kuyudan da hem petrol hem de gaz çıkarıldı. 29 kuyudaki çalışmalar ise bu yıl devam edecek. 2010’da 128 petrol sahasında 17.3 milyon varil ham petrol, 65 doğalgaz sahasında ise 725.9 milyon metreküp doğalgaz üretildi. 2013 sonuna kadar ham petrol üretiminin yüzde 1, doğal gaz üretiminin yüzde 5 artırılması için uygun koşulların sağlanması hedefleniyor…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.