Bebeklerde Zatürre Hastalığına Dikkat

13.03.2011
86
Bebeklerde Zatürre Hastalığına Dikkat

Hızlı solunum zatürrenin ilk belirtisidir ve bebeğin basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmediğinin, zatürre olduğunun kanıtı olabilir.

Kış mevsiminde çocuklar, grip, anjin ve bronşi tarzı rahatsızlıklara yakalanma ihtimalleriyle karşı karşıya kalırlar. Çocuklar için riski yüksek olan hastalıklardan birisi de zatürre rahatsızlığıdır.

Alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşmasında, havaların soğuk olması, kış mevsimiyle beraber hava kirliliğinin artması, kapalı yerlerde zaman geçirilmesi etkili oluyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları genelde sadece burun akıntısı, öksürük ve ateş olarak görüldüğü, hırıltılı, hızlı nefes alıp vermek ve göğüste çekilme olması halinde alt solunum yolu enfeksiyonu söz konusu olabilir.

Zatürre bir alt solunum yolu enfeksiyonudur. Bebeklerin hızlı solunum yaptığından emin olmak için annenin kendi solunum sayısı ile karşılaştırması gerekir. Hızlı solunum, zatürrenin ilk belirtisidir ve bebeğin basit bir süt solunum yolu enfeksiyonu geçirmediğinin, zatürre olduğunun kanıtıdır.

Rahatsızlığın oluşumu ve gelişmesiyle alakalı bazı bilgiler verelim. Zatürre, akciğer enfeksiyonu, ya solunum yolları savunma sisteminin bozulmasıyla veya fazla miktarda mikrobun vücuda girerek savunma mekanizmasını aşması ve solunum yolları mukozasında hasara sebep olmasıyla meydana gelir. Bu hasar sonucunda bütünlüğü bozulan mukoza üstünde bakterilern yerleşerek bozulan bariyesi aşması ve akciğer dokusuna gitmesi kolay olur. Bakterilerin istila etmiş olduğu akciğer dokusunda artan bir hasara ve bu bölgede iltihap olmasına neden olur. Bu şekilde başlangıçta viral olarak başlayan enfeksiyon, daha ağır bir enfeksiyona dönüşür.

Zatürre tanısında özellikle küçük çocuklarad tek başına muayeneyle tanı koymanın imkanı yoktur. Bu çocuklarda kan tahlili ve akciğer grafisiyle tanı konulabilir. Daha büyük çocuklarda ise dinleme bulguları yol gösterir. Doktor için tanı koymak daha kolay olur. Tedavisi hastanın durumuna göre ayakta veya yatarak yapılır.

H.influenza gibi bazı çocukluk çağı aşılarının kızamk tarzı zatürre etkenlerine karşı koruyucudur. Çocuklarda en fazla zatürre sebebi olan pnömokoklara karşı 2 yaş altında kullanacak pnömokok aşısı yapılır…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.