Avrupa da bir ilk İzlanda parlamentosunda kadın milletvekilleri çoğunlukta

26.09.2021
81
Avrupa da bir ilk İzlanda parlamentosunda kadın milletvekilleri çoğunlukta

Avrupa da bir ilk İzlanda parlamentosunda kadın milletvekilleri çoğunlukta İzlandada cumartesi düzenlenen seçimlerde parlamentodaki 63 sandalyeden 33ünü kazanan kadınlar, milletvekillerinin yüzde 52sini oluşturarak çoğunluğa ulaştı.

Avrupanın kuzey ucundaki ada ülkesi İzlandada cumartesi günü düzenlenen genel seçimler, yaşlı kıta için bir ilkle sonuçlandı.
Althing denilen parlamentodaki 63 sandalyeden 33ünü kazanan kadınlar, milletvekillerinin yüzde 52sini oluşturarak çoğunluğa ulaştı.
Dünya Bankası verilerine göre, başka hiçbir Avrupa ülkesinde yüzde 50den fazla kadın milletvekili bulunmuyor. Buna en yakın oran, yüzde 47 ile İskandinav ülkesi İsveçte bulunuyor.

Dünyada 5 ülke daha var
Parlamentolararası Birlike göre, kadınların yarıdan fazla çoğunluğu oluşturduğu parlamentolara sahip dünyadaki diğer 5 ülke şunlar: Ruanda (yüzde 61), Küba (yüzde 53), Nikaragua (yüzde 51) ve Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri (yüzde 50).
Milletvekili kotası yok
Diğer bazı ülkelerden farklı olarak, kadınların parlamentoda temsil edilmesine ilişkin yasal kotaların bulunmadığı İzlandada, bununla birlikte bazı partiler minimum sayıda kadın aday şartı koyuyor. Buzlar ülkesi, 1980de de bir kadını cumhurbaşkanı seçen ilk ülke olmuştu.

Cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda öncü
Uzun zamandır cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda öncü olan İzlanda, son 12 yıldır Dünya Ekonomik Forumunun en eşitlikçi ülkeler sıralamasının en tepesinde bulunuyor.
Kadın ve erkekler için eşit ücrete ilişkin ilk yasası 1961e dayanan, hem erkeklere hem kadınlara aynı şekilde doğum iznini sunan İzlanda, 2018den beri işverenlere, erkeklere ve kadınlara aynı ücretleri ödediklerini kanıtlama yükümlülüğünü vermek bakımında toplumsal cinsiyet eşitliğinde öncü bir ücret yasasına sahip.

Kadın başbakan zorda
Cumartesi günkü seçimler, sol-sağ koalisyon hükümetinin çoğunluğunu genişletmesiyle sonuçlandı. Ancak Başbakan Katrin Jakobsdottirin Sol Yeşil Hareketi güç kaybederken, sağcı ortakları önemli kazanımlar elde etti. Bu da kadın başbakanın siyasi geleceği konusunda soru işaretleri uyandırdı.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.