Aşk-ı Meşru ile 5 Sevgi Dili

09.01.2011
78
Aşk-ı Meşru ile 5 Sevgi Dili

“İnsanları kendi istediğiniz şekilde değil, karşınızdaki insanın beklediği şekilde sevin.”

Kişisel Gelişim ve Rehberlik Uzmanı Gülsüm Yücel Aksoy, ”Evliliğin, mutluluğun ve tüm birlikteliklerimizin devamı için önemli olan şey karşımızdakinin sevgi diline hitap etmektir” dedi.

Aksoy, İdeal Gençlik ve Aile Derneği tarafından Melikgazi Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen ”Aşk-ı Meşru ile 5 Sevgi Dili” konulu seminerde yaptığı konuşmada, insanlarla iletişim kuramayan, kimsenin kendisini anlamadığını ya da çoğu zaman yanlış anlaşıldığını düşünenlerin, hem kendisinin hem de karşısındakinin sevgi dilini öğrenmesi gerektiğini söyledi.

”İnsanları kendi istediğiniz şekilde değil, karşınızdaki insanın beklediği şekilde sevin” diyen Aksoy, şunları anlattı:

”Varlığı kanıtlanmış 5 sevgi dili mevcuttur. Bunlardan birincisi ‘hizmet davranışlarıdır’. Bir genç kızın mutfakta annesine yardım etmesi, bir erkeğin babasıyla musluğu onarması, evli bir çiftin evin tüm işlerini paylaşmaları gibi eylemlerin her biri, hizmet davranışıdır. Bizim kültürümüzde çok önemli bir yer tutan hizmet davranışları, kimilerinin sevgi dili olmuş, kimileri ise bunu sadece bir görev olarak görmüştür.”

Aksoy, kişinin ne kadar yeteneklerinin farkında olursa olsun takdir edilmek istediğini belirterek, ikinci sevgi dilinin de ”onay almak” olduğunu kaydetti.

Birincil sevgi dili onay sözcükleri olan bir kişinin söylenen cümlelerle başarılı ya da başarısız, mutlu ya da mutsuz olacağını anlatan Aksoy, sevdiğine kırgın olan böyle bir kişinin birkaç sevecen cümleyle gülümsemeye başlayabileceğini söyledi.

NİTELİKLİ BERABERLİK, DOKUNSAL TEMAS, ARMAĞAN ALMAK…

5 sevgi dilinden üçüncüsünün ise ”nitelikli beraberlik” olduğunu belirten Aksoy, birlikte yapılan planları, beraber yenilen yemeği, huzurlu bir ortamdaki sohbetin nitelikli beraberlik denilince ilk akla gelenler olduğunu söyledi.

Birincil sevgi dili nitelikli beraberlik olan kişilerin isteklerinin sevdikleri kişilerle kaliteli zaman geçirmek olduğunu açıklayan Aksoy, ”Bu kişiler verilen değeri ve sevgiyi beraber geçirilen zamana bağlarlar. Bu insanlar sohbet esnasında karşısındaki kişinin tamamen kendisine odaklanmasını isterler. Sevgilerini yaptıkları planlarla gösterir ve karşı taraftan da aynı şeyi beklerler” diye konuştu.

Gülsüm Yücel Aksoy, birincil sevgi dili ”dokunsal temas” olan kişilerin sevgilerini insanlara sarılarak, öperek gösterdiklerine dikkati çekerek, aynı davranışı karşısındaki kişilerde de görmek istediklerini belirtti.

Birincil sevgi dillerinin sonuncusunun ”armağan almak” olduğunu ifade eden Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı:

”Armağan almak sevginin somut şekli, görsel sembolüdür. Hemen herkes armağan almaktan hoşlanır. Ancak bazı insanlar o an için hediye almaktan mutlu olsalar da buna çok fazla anlam yüklemezler. Oysa birincil sevgi dili armağan almak olan kişiler kendilerine gelen her hediyeyi özenle saklar. Bu kişiler tebrik kartlarını, mektupları, fotoğrafları dahi muhafaza eder. Hatta buruşmuş hediye paketleri ve jelatinlerini bile atmaya kıyamazlar. Çevremize baktığımız zaman bazı insanların kendine gelen güzel sözleri bile defterlerine yazdıklarını görürüz. Evliliğin, mutluluğun ve tüm birlikteliklerimizin devamı için önemli olan şey karşımızdakinin sevgi diline hitap etmektir.”

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.