Anayasa paketi muhalefete gidiyor

21.03.2010
71
Anayasa paketi muhalefete gidiyor

Anayasa değişiklik paketi dün muhalefete gönderilemedi. Ak Parti hukukçuları ve kurmaylarının yaptıkları çalışmaların ardından son şekli verilen paketin pazartesi günü muhalefet partilerine gönderilmesi kararlaştırıldı

Ak Parti, anayasa değişiklik paketini dün görücüye çıkartamadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün sabah Ak Parti il başkanları toplantısında paketin, akşam saatlerinde muhalefete ve STK’lara gönderileceğini söylemesine rağmen gün içinde yöntem değişikliğine gidildi. Ak Parti kurye ile gönderme düşüncesinden vazgeçerek paketi muhalefete elden vermeyi kararlaştırdı. Pazartesi günü paketle ilgili görüşmek için TBMM’de grubu bulunan muhalefet partilerinden randevu alan AK Parti’nin hukukçuları dün akşam saatlerine kadar çalışmalarını sürdürdü.
Genel Merkez’de saat 09.00’da başlayan anayasa toplantısında, aralarında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ın da bulunduğu Ak Parti hukukçuları gün boyunca paket üzerinde çalıştı. Paketin içeriğinin dün de kamuoyuna resmen açıklanmaması, “muhalefetin desteğini almaya dönük” bazı değişiklik çalışmalarının sürdüğü şeklinde yorumlandı.

Maddeler mi artıyor?
Ak Partili kurmaylar ise paketin muhalefete neden dün gönderilemediği ile ilgili olarak, “Bitirdik ama geç oldu. Ayrıca paketi elden götürmenin daha doğru olacağını düşündük. Bu nedenle pazartesiye kaldı” demekle yetindi. Ancak kulislerde madde yazımında bazı sorunlar yaşandığı ve paketin sürekli değiştiği için tamamlanamadığı konuşuldu. Kulislere, madde sayısının artması nedeniyle paketin tamamlanamadığı bilgileri de yansıdı. Ak Parti yönetimi mini paketin 15’e yakın maddeden oluşacağını açıklamıştı.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ak Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ pazartesi günü TBMM’de bulunan siyasi partileri ziyaret ederek paketi götürecek.
Ak Parti pazartesi günü ilk olarak saat 10.00’da CHP grubunu ziyaret edecek. Ak Parti heyeti CHP Grup başkan Vekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek. MHP’nin de saat 13.30’a Ak Parti’ye randevu verdiği bildirildi. Görüşmeyi MHP adına Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır’ın yapacağı öğrenildi. BDP ise Ak Parti’ye saat 12.00 için randevu verdi.
Ak Parti bu görüşmelerin ardından, başta DSP olmak üzere seçimlerde yüzde 1’in üstünde oy alan diğer muhalefet partilerine de gidecek. Ak Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmaların bittiğini belirterek, “Paketi de biz elden götüreceğiz” dedi. Ak Parti’nin anayasa paketini basına da pazartesi gününden önce vermeyi düşünmediği öğrenildi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Genel Merkez’deki toplantı sonrası yaptığı açıklamada anayasa paketi ile ilgili sivil toplum örgütleriyle de temaslarının olacağını söyledi.

Mustafa Birden: İnşallah Meclis’te düzeltilir
Seçilmişleri ve Atanmışları İzleme Derneği’nin Gazi Üniversitesi’nde düzenlediği “Türkiye’de Yılın Adamları ve Kuruluşları” ödül törenine katılan Danıştay Başkanı Mustafa Birden, gazetecilerin HSYK’nın yapısının değiştirilmesine ilişkin sorusunu şöyle yanıtladı: “Defalarca söyledik. Gerek alt mahkemelerde, gerekse üst mahkemelerde ayrışıklık varmış gibi gösterilmesi, HSYK’nın kamuoyuna şikâyet edilmesi, yüksek yargının bazı kararlarının eleştiri sınırlarını aşarak kamuoyuna yansıtılması işte bu hazırlıkların ön hazırlığıydı. Kurulda iki Danıştay üyesi vardı, 1’e düşürülüyor. Yargının bağımsızlığı için Cumhurbaşkanı’nın seçtiği üye sayısının azaltılması gerekir ama burada kontenjan artırılıyor. Yüksek yargının kuruldaki etkisini kaldırmaya yönelik olduğu yolundaki düşünceyi pekiştiriyor. İnşallah Meclis’te düzeltilir.”

Okay: CHP pakete destek vermeyecek
CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Suha Okay, “Geri adım projeleri tavrımızı etkilemez. CHP hiçbir şekilde bu pakete destek vermeyecektir” dedi. Okay, TBMM’de gazetecilerin sorularnı yanıtladı. Ak Parti’nin değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri gündeme getirmesi halinde, paketin TBMM Başkanı tarafından iade edilmesi gerektiğini söyleyen Okay, “Şartlı destek şeklindeki yorumlar doğru değildir. Geçici 15. maddeyi tek başına getirirlerse büyük bir uzlaşmayla anayasadan çıkar, anayasa da bu ayıptan kurtulur” diye konuştu.
ANKARA Milliyet

Özbudun: Değiştirilmez maddeler korunmamalı
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergun Özbudun, yeni anayasalar yapılırken, değiştirilmez hükümlerin her zaman tartışma konusu olduğunu ifade ederek, “Yeni anayasalarda değiştirilmez maddeleri korumak çağdaş demokrasilerle bağdaşmaz. Hâkim görüş, cumhuriyet ilkesi dışında diğer hükümlerin değiştirileceği yönündedir” dedi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen sempozyumun “Anayasaları Değiştirmek” başlıklı oturumunda konuşan Prof. Dr. Özbudun, anayasaları yapmak için özel kurucu meclislere gerek olmadığını, seçilmiş yasama meclisinin anayasa yapabileceğini söyledi. Özbudun, TBMM’nin 139 oyla normal bir yasayı kabul edebildiğini, anayasa değişikliği için ise asgari 330 oya ihtiyaç bulunduğunu, referanduma gerek kalmaması için ise 367 kabul oyunun gerektiğini anlattı…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.