Kansızlık psikolojiyi bozuyor
Kansızlık, tedavi edilmediği takdirde psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet veriyor…
Genellikle kadınlarda ve çocuklarda görülen kansızlığın, tedavi edilmediği takdirde psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verdiği bildirildi.
Demir eksikliğinden kaynaklanan ve tıp dilindeki adı ‘anemi’ olan kansızlığa kadınlar ve çocuklar arasında yetişkin erkeklere göre daha sık rastlandığına dikkat çeken dahiliye uzmanı Dr. Önder Akkaya, “Anemi, tedavi edilmediğinde ruhi hastalıklar dahil olmak üzere pek çok probleme sebep olabiliyor. Anemi asla bir hastalık değil, bir bulgudur. Önce kansızlığın altında yatan faktörler araştırılmalıdır” dedi.
Akkaya, dengeli bir beslenme ile kansızlığın önüne geçilebildiğini, yemek seçme, tek yönlü beslenme ve hamur işine ağırlık vermenin kansızlığa sebebiyet verdiğini belirtti. Aneminin depresyona yol açan organik rahatsızlıklardan olduğuna işaret eden Dr. Akkaya, böyle vakalarda anemi ile birlikte depresyonun da ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.
Dengesiz beslenmenin sadece anemiye değil, B vitamini, kalsiyum, magnezyum gibi farklı vitamin ve mineral eksikliklerine de yol açtığını anlatan Dr. Akkaya, bütün bu eksikliklerin benzer psikolojik etkileri olduğunu ifade etti.
“RUH SAĞLIĞINIZ İÇİN DENGELİ BESLENİN”
Dengeli beslenmenin sadece bedeni değil, ruh sağlığını da koruma açısından önemli olduğunu anlatan Akkaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Kronik enfeksiyon hastalıkları, aşırı kan kaybına sebep olan ciddi yaralanmalar, fazla kanamalı ameliyatlar, kadınlarda sık veya çok sayıda doğum, adet bozuklukları, tedavi edilmeyen sık burun kanamaları, tiroit bozuklukları da anemiye sebebiyet verebilir. İrsi bazı hastalıklar, mesela “Akdeniz anemisi” de özel tedavi gerektiriyor. Anemi, kan tahlilleri ile kolay tespit edilen bir rahatsızlık olmakla beraber, gizli anemi şeklinde daha detaylı tahlilleri gerektiren türleri de vardır. Genelde solgun deri, anemi belirtisidir. Fakat bu yanıltıcı olabilir. Solgun renkli derili olup kansızlık problemi olmayan kişiler olduğu gibi, rengi solgun olmadığı halde anemi problemi olan kişiler de vardır.”
Anemi belirtilerinin, kişinin hareketini kısıtlaması ve verimliliğini düşürmesi bakımından depresyon, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklardaki semptomlarla da son derecede benzer olduğunu aktaran Dr. Akkaya, anemiden dolayı ortaya çıkan bazı psikolojik problemleri ve günlük yaşamdaki yansımalarını, “Kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz, çarpıntı ve sol kola vuran ağrı yapar, uykuya düşkünlüğünüz artar, öğrencilerin ders başarısı düşer, iş verimliliğiniz düşer, sosyal ilişkileriniz bozulur” şeklinde örneklendirdi.