Güneş yanığı oluştuğunda yapılması ve yapılmaması gerekenler

24.10.2024
104
Güneş yanığı oluştuğunda yapılması ve yapılmaması gerekenler

Güneş yanığı oluştuğunda yapılması ve yapılmaması gerekenler Ciltte kızarıklık, şişlik, su kabarcıkları, kaşıntı, ağrı Genellikle hassas ciltlerde oluşan güneş yanığı, yaz mevsiminde sıkça görülen cilt problemlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle su kabarcıklı güneş yanıklarında ilk müdahalenin doğru yapılması çok önemli çünkü hatalı uygulamalar, ciltte enfeksiyona yol açarak sorunun daha da şiddetlenmesine neden olabiliyor. Peki, güneş yanığı oluştuğunda neler yapmalı ve nelerden kaçınmalıyız? Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Emel Öztürk Durmaz güneş yanığına karşı 12 etkili kuralı açıkadı, nelerden kaçınılması gerektiğini anlattı.

-Günde en az 2 litre su-sıvı içmeye özen gösterin.

-Ev ısısını soğuk olacak şekilde düşürün, 18-22 derece en ideal ısı olacaktır.

-Günde birkaç kez 10-20 dakikalık soğuk ve tazyiksiz duş alın.

-Soğuk ve ıslak kıyafetler giymeniz de güneş yanığına karşı fayda sağlayacaktır.

-Soğuk pansumanlar damarları kasarak kızarıklık, ödem ve yanma hissinin azalmasında etkili olurlar. Yanan bölgeye; soğuk su, karbonatlı veya yulaflı soğuk su, soğuk sirke ya da soğuk sütle ıslatılmış havlular veya jel buzla her 2 saatte bir, 10-20 dakika kompres yapabilirsiniz.

-Cildinize soğutucu özellikte kalamin veya aloe vera içeren jel veya losyon sürün. Ayrıca duş, pansuman veya kompres sonrasında, cildi yatıştırıcı özelliğe sahip yulaf veya dekspantenol içeren nemlendiriciler kullanın.

Yanan bölgeleri yukarı kaldırın; örneğin yüzünüz yandıysa 2 yastıkla yatmalısınız. Bacağınız yandıysa bacağınızı yastıkla kalp seviyesinin 30 cm üzerinde kalacak şekilde kaldırmalısınız. Bu şekilde yanığa bağlı gelişecek olan ödemi azaltmak mümkün olabiliyor.

Yanık alanlarını rahatsız etmeyecek; dikişsiz, bol ve pamuklu giysiler tercih edin. Dar, naylon, sentetik, yünlü giysilerden ise sakının.

Güneş yanığı varsa sakın bunları yapmayın
-Büyük su kabarcıklarını, steril şartlarda iğne veya enjektörle patlatabilirsiniz ancak yüzeyleri açmamalı ve cildi soymamalısınız.

-Enfeksiyon riski nedeniyle yanık deriyi kaşımayın ve koparmayın. Kaşıntı için antihistaminik özellikte tablet kullanabilirsiniz.

-Kese, lif, ağda, tıraş işlemlerinin yanı sıra banyo köpükleri, sabunlar, banyo tuzları, sıvı yağlar (zeytinyağı, kantaron yağı, lavanta yağı vs.), masaj yağları, lokal anestezikler, vazelin gibi katı yağlar ve merhemlerden uzak durun.

Bunlar deriyi daha da tahriş edebilecek, iyileşmeyi azaltacak veya kendileri doğrudan alerjik egzama yaratabilecek uygulamalardır.

-Halk arasında sıkça kullanılan yeşil çay, salatalık, vazelin, diş macunu veya yoğurt gibi güneş yanığı yöntemleri soğuk uygulanmaları nedeniyle rahatlatıcı oluyorlar.

Ancak bugüne dek bu yöntemlerin yanıkları iyileştirici etkilerine dair bilimsel bir kanıt olmadığı gibi tam aksine ciltten ısı kaybını engellemeleri sonucu ateş ve güneş zehirlenmesi gibi sorunların gelişmesi riski nedeniyle uygulanmaları önerilmiyor.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2024 Yüreğininsesi olarak 2008 yılından beri seslisohbet hizmeti vermekteyiz.