9 aylık bebeğin gelişimi nasıl olur?
Bebekler her geçen hafta, her geçen ay yeni maceralara ve gelişim adımlarına kucak açarlar. Her geçen ay onlar için aşılmış olan yeni bir engel, yürünmesi gereken yeni bir yol gibidir.
Bebekler aşamaların, gelişimin bir dönemi biterken diğerine adımlarını yavaş ama emin adımlarla atmak isterler. 9 aylık bebeğin gelişimi ise yaşına son bir atak kala yürümeye yaklaşılan bir serüveni içermektedir. Bu aya gelindiğinde bebekler iletişim anlamında eskiye göre daha rahattır ve başarılıdır. Ancak eskiye oranla ebeveynler daha çok yorulacaktır. Artık emekleme dönemi başladığı ve bebek keşfetmek istediği için anne, babalar için keyifli ama bir o kadar yorucu bir serüven de başlamış olacaktır.
9 aylık bebek neler yapabilir?
9 aylık bebeği olan anne ve babalar çocukların bu dönemde neleri başarabileceğini bilmek istemektedir. 9. aya ulaşmış olan bebekler ise şunları kolaylıkla yapmaktadır;
· Kendi kendine emekleme çabaları gösterir ve çoğu zaman da başarıya ulaşır.
· Bir yere tutunur ve ayağa kalkmayı başarır. Bebeklerin gelişimi farklı olduğu için bazıları bu aylarda sıralayabilir.
· Ellerini çırpar, el hareketleri gelişir ve uzakta gördüğü nesneleri tutmaya yeltenir.
· Bu aya gelindiğinde bebekler genellikle anne baba gibi kelimeleri farkında olmasalar da söylerler.
· 9 aylık bebek duyduğu farklı sesi ayırt edebilir ve sesleri taklit edebilir.
9 aylık bebeğin beslenmesi
Bebeklerin gelişimi için uyku düzeni ne kadar önemli ise düzenli, sağlıklı ve dengeli beslenme de bir o kadar önem taşımaktadır. 9 aylık bebeğin beslenmesi konusunda en önemli nokta bebeğin anne baba ile aynı sofrayı aynı anda paylaşmaya başlamasıdır. Taze sebzelerden yapılmış çorbalar, taze sıkılmış meyve suları ve meyve püreleri, ev yapımı yoğurt en ideal olan menülerdir.
9 aylık bebeğin uyku düzeni
Bebekler 9. aya geldiklerinde sabah ve öğleden sonra olan gündüz uykularını kesmek isteyebilmektedir. Bu durum bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Eğer bebeğiniz inatla günde iki kere uyumayı reddediyorsa gündüz uykusunu bire indirebilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenini sağlamak için uyku öncesi banyo, uyku öncesi masal gibi etkenlere dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğin uyuduğu ortam ses, ışık ve ısı konusunda ideal olmalıdır.